Societat 11/01/2013

El consell de ministres dóna llum verda a la llei de la justícia gratuïta

A banda de les rendes baixes també es tindran en compte les circumstàncies familiars. Les víctimes de violència de gènere, del terrorisme, del tràfic d'éssers humans i els discapacitats tenen dret a la gratuïtat

Ara
1 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridEl govern espanyol ha anunciat un increment del llindar d'ingressos mínims per tenir dret a la justícia gratuïta. Fins ara hi tenen dret les famílies amb uns ingressos de menys de 14.910 euros bruts l'any, i ara hi tindran dret els que no arribin als 15.975 euros bruts (dues vegades i mitja l'IPREM). El llindar s'amplia més per a les famílies amb quatre o més membres (19.170 euros a l'any, tres vegades l'IPREM). La mesura està recollida en l'avantprojecte de llei de la justícia gratuïta, que ha aprovat el consell de ministres i que arrencarà ara el tràmit al Congrés. La justícia gratuïta dóna dret a no pagar les taxes judicials i a l'advocat i el procurador gratis.

La llei feia 17 anys que no es reformava. Ara es refà, sobretot per pal·liar els efectes de la llei de taxes judicials, ja en vigor.

L'avantprojecte també dóna dret a justícia gratuïta les víctimes de violència de gènere, del terrorisme, del tràfic d'éssers humans i els discapacitats, al marge dels ingressos que tinguin. Un cop entri en vigor, aquests col·lectius s'estalviaran pagar les noves taxes judicials, i a més tindran advocat i procurador de franc.

La intenció de l'avantprojecte és garantir "un dret fonamental per als que no tenen mitjans per litigar", segons ha destacat la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

stats