Societat Justícia 20/06/2022

Nou anys d'internament per a un home que va intentar matar quatre mossos amb una catana

La Fiscalia demanava 60 anys de presó per a l'acusat, però el cas s'ha tancat amb un acord de conformitat

2 min
L'Audiència de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 18 de juliol del 2020 la vida de quatre agents dels Mossos d'Esquadra va fer un gir de 180 graus. Els van requerir perquè donessin suport a un equip de tècnics del Sistema d'Emergències Mèdiques que havia de traslladar una persona a l'hospital per internar-la a la unitat de psiquiatria, tal com havia ordenat el metge del pacient, tot i que no tenien el seu consentiment. Inicialment, la reacció de l'home va ser passiva, però quan els policies van acompanyar-lo a l'habitació perquè es canviés de roba els va atacar amb una catana. A un dels agents li van haver d'amputar dos dits i té la incapacitat permanent, mentre que els altres arrosseguen seqüeles físiques i psíquiques de l'actuació. Ara l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'autor de l'atac a nou anys d'internament.

La condemna és fruit d'un pacte de conformitat entre l'acusat, que va admetre els fets al judici, la Fiscalia i les acusacions que representaven els agents, a qui l'home haurà d'indemnitzar amb més de 200.000 euros en un dels casos, representat pel sindicat policial USPAC. D'entrada, la Fiscalia demanava 60 anys de presó per a l'agressor.

Amagada al llit

La sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA, subratlla que l'atac va agafar per sorpresa els mossos, "que no van poder reaccionar", i va constituir un "risc molt greu" per a la seva vida. L'home va demanar als agents anar a l'habitació a canviar-se, perquè anava en pijama, i quan es va acostar al llit va treure una catana de grans dimensions que hi tenia amagada. L'agent que estava més lluny de l'agressor va poder treure la seva arma i disparar l'home a la mà perquè deixés anar la catana a terra.

A l'hora de fixar la pena d'internament, el tribunal ha tingut en compte l'esquizofrènia que pateix el condemnat i el fet que hagués reconegut l'atac. El tribunal també ha dictat una ordre d'allunyament perquè el condemnat no es pugui acostar als mossos ferits durant deu anys des del moment que acabi el tractament. Les indemnitzacions fixades per als policies sumen més de mig milió d'euros en total.

stats