Un jutge reclama als Mossos les comunicacions del referèndum

Vol que la policia catalana aporti el “xat de comandaments”, el “xat cronos” i el xat que van fer servir els agents d’informació

El cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha rebut un manament d’un jutge de Sabadell amb una petició molt específica: vol que la policia catalana aporti totes les seves comunicacions internes de l’1 d’octubre de l’any passat (des de mitjanit fins a les 23.59 h). En concret, el magistrat reclama els missatges del “xat de comandaments”, del “xat cronos” i del xat que van fer servir els agents d’informació de la Regió Policial Metropolitana Nord; per tant, els de les comarques del Vallès Occidental i Oriental, el Maresme i el Barcelonès nord. Qui ho ha demanat és el titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell, que investiga l’actuació dels Mossos durant l’1-O.

En la seva providència, amb data 24 d’agost, el jutge explica que fa aquesta petició després que la policia judicial de la Guàrdia Civil li enviés el 27 de juliol un atestat en què es parlava d’un “xat corporatiu”, que estaria fora de l’emissora policial convencional. De fet, el magistrat recorda que el 23 de març ja va sol·licitar als Mossos que donessin a la policia judicial de la Guàrdia Civil “totes les comunicacions registrades durant la jornada de l’1 d’octubre a la sala regional de la zona metropolitana nord, tant les entrants com les sortints, així com el seu contingut”. “Això inclou el «xat corporatiu» mencionat pels investigats en les seves declaracions”, precisava aleshores el jutge de Sabadell. El magistrat també deixa clar que, per fer efectiu el manament que ara ha fet arribar als Mossos, la policia judicial de la Guàrdia Civil es desplaçarà, “amb elements d’emmagatzematge de dades”, on es pugui fer l’abocament de totes les comunicacions.

A part d’aquesta petició, el mateix jutjat de Sabadell ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que li lliuri el pla de coordinació policial entre els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil previst per al dia del referèndum. També ha sol·licitat que, en un termini màxim de 10 dies, els Mossos li facilitin la relació d’agents de la Regió Policial Metropolitana Nord que estaven de servei, de permís, de vacances o de baixa entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre de l’any passat. També ha reclamat el mateix llistat sobre el 21 de desembre del 2017 -el dia de les últimes eleccions al Parlament- per comparar-los.

Tres comandaments

El jutjat de Sabadell va començar a investigar l’actuació dels Mossos durant l’1-O a finals de l’any passat. Llavors ja va demanar a la policia catalana una còpia de les instruccions que va entregar als agents per al dia del referèndum. El tribunal va reclamar al cos que identifiqués l’inspector i el subinspector responsables de la sala del complex Egara (la seu central del cos), així com el cap de la comissaria dels Mossos de Santa Perpètua de Mogoda, que va citar a declarar com a investigats per un presumpte delicte de desobediència.

Un jutjat de Sabadell demana identificar tres comandaments dels Mossos per citar-los a declarar per l’1-O