Societat 13/01/2021

Un jutge obliga una dona incapacitada a vacunar-se tot i la negativa de la seva filla

Sosté que s'evita un risc més alt si es vacuna que si s'exposa al contagi

Ot Serra
2 min
La Milagros Garcia, la primera persona vacunada del covid-19 a la demarcació de Lleida, durant la vacunació a la residència Balafia I, el 27 de desembre del 2020.

MadridUn jutge de Santiago de Compostel·la va decidir dissabte que una dona incapacitada s'havia de vacunar tot i que la seva filla, com a tutora legal, s'hi havia oposat. El diari El País ha avançat el primer cas en què la justícia es posiciona sobre l'obligatorietat de vacunar-se contra el coronavirus, que les autoritats havien deixat clar que era una opció voluntària. La residència on viu, DomusVi San Lázaro, va portar la qüestió als tribunals després que cap altre resident hagués posat problemes a vacunar-se.

La filla havia al·legat que preferia esperar si hi havia efectes secundaris, però l'estudi forense sobre incapacitació de la dona feia referència a la seguretat de la vacuna Pfizer/BioNTech. En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge pren la decisió després d'una ponderació dels riscos i conclou que la implicada ha de rebre la vacuna. Estava previst que li toqués l'endemà, diumenge, tot i que finalment hi ha hagut un retard i encara no l'hi han administrat.

"Vacunar-se i no fer-ho porten un risc que forçosament s'ha d'assumir, atès que no hi ha opcions intermèdies. En aquesta tessitura, la qüestió es redueix a una pura ponderació de quin és el risc més alt", escriu el jutge, després que la filla de la dona de 84 anys al·legués que era una responsabilitat massa gran haver de prendre la decisió en nom d'una tercera persona. "El risc s'incrementa, de manera indubtable, en la mesura que l'administració de la vacuna es retarda i el nombre de contagis augmenta perquè, en la mateixa progressió, és previsible que hi hagi la possibilitat de contraure la malaltia", resol Javier Fraga.

La potestat del tutor legal, la clau

Si no és obligatori vacunar-se, ¿com és que el jutge només se centra en els riscos per a la salut? Aquest és el fons del debat, i la resposta es troba en la llei 26/2015, que va modificar el sistema de protecció de la infància i també va retocar la llei d'autonomia del pacient. En casos d'immunització, quan la decisió no la prengui la persona directament afectada sinó el representant legal o les persones vinculades per raons familiars, "s'haurà d'adoptar atenent sempre al màxim benefici per a la vida o la salut del pacient, i en cas contrari s'haurà de posar en coneixement de l'autoritat judicial", diu la normativa.

stats