OPERACIÓ CLOTILDE
Societat 30/01/2013

El jutge reclama la imputació de Crespo

La investigació de l'operació Clotilde apunta cap a Xavier Crespo. El jutge Eloy Velasco demanarà al TSJC que imputi l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU per delictes de prevaricació i suborn

Elisabet Escriche
3 min
LA DETENCIÓ DE VALLS 
 Josep Valls, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lloret, en el moment de ser detingut ahir al matí al domicili familiar.

Lloret de MarEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha demanat al Parlament que acrediti la condició de diputat de l'excalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo (CiU), perquè així pugui reclamar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'imputi i l'interrogui per la seva presumpta relació amb la xarxa desarticulada divendres al municipi de la Costa Brava acusada de blanquejar 56 milions d'euros procedents de la màfia russa. El mateix Velasco serà qui argumentarà al TSJC els motius pels quals s'hauria de prendre declaració a Crespo, però serà el tribunal català qui tindrà l'última paraula per determinar si l'imputa per presumptes delictes de prevaricació i suborn.

És el segon cop que la Fiscalia Anticorrupció demana al TSJC la imputació de Crespo. La primera petició la va fer l'abril del 2011 després que els investigadors detectessin contactes freqüents entre el suposat cap de la xarxa, Andrei Petrov, i l'exalcalde de Lloret. En aquella ocasió, el TSJC la va rebutjar al·legant que no hi havia prou indicis que l'incriminessin. Perquè la situació no es torni a repetir, aquest cop el fiscal ha anat estrenyent el setge sobre Crespo -primer amb la detenció del president del Club d'Hoquei, Joan Lluís Perarnau, i ahir amb la del president del de futbol i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Josep Valls (CiU)- per aconseguir el màxim de proves possibles que l'impliquin en la trama.

Valls, el vuitè detingut

Velasco va fer la petició al TSJC hores després de l'arrest de Valls, a qui se li imputa un delicte de suborn, igual que a Perarnau. L'operació policial va començar passats dos quarts de vuit del matí en el domicili que el primer tinent d'alcalde comparteix amb la seva mare, situat al número 4 del carrer Poeta Carner. La Guàrdia Civil va haver de demanar ajuda a la Policia Local perquè ningú els obria la porta i no podien accedir a l'habitatge. Finalment, quan passaven pocs minuts de les vuit del matí, la mare va deixar passar els agents, que van detenir Valls, tot i que no el van emmanillar. Posteriorment, el van traslladar a les instal·lacions del Club de Futbol Lloret, on la policia va registrar el seu despatx, del qual es van endur diversa documentació. Part de la informació decomissada era sobre el patrocini que l'empresa de Petrov, Development Diagnostic Company (DDC), va fer durant més de tres temporades a aquest club i també al d'hoquei. DDC pagava un total de 90.000 euros anuals via xecs, dels quals 60.000 eren per a l'hoquei i la resta per al futbol.

El jutge haurà de determinar -després de la declaració de dilluns de Petrov i el seu posterior empresonament- si aquest patronici era fruit d'un suborn en el qual participaven els dos presidents, a canvi que l'Ajuntament no posés entrebancs als projectes que el considerat cap de la trama impulsava amb DDC al municipi quan Crespo n'era alcalde. Entre aquests projectes hi figuren el centre comercial que Petrov va construir a l'antiga plaça de toros o l'aparcament i els locals que estava fent ara als terrenys de l'antic Hotel Blanca Aurora.

La defensa de l'alcalde

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, va insistir que la detenció de Valls està relacionada amb la seva condició de president del Club Futbol Lloret i no pel seu càrrec actual, ni pel fet d'haver estat regidor d'Urbanisme quan Crespo era alcalde. Codina va tornar a fer pinya entorn de Valls i l'antic executiu local. "Continuo posant les mans al focs per ells fins que ningú em demostri el contrari", va insistir. També va explicar que abans de la detenció s'havia posat en contacte amb Valls i que ell li va detallar que els pagaments dels patrocinis "s'havien fet de manera neta". Alhora, l'alcalde va defensar que el projecte urbanístic de la plaça de toros, una de les qüestions que està investigant la Guàrdia Civil, va complir "tots els tràmits legals" i va ser aprovat tant pel ple de l'Ajuntament com per la comissió territorial d'urbanisme de la Generalitat. Codina també va sol·licitar "que es respecti la presumpció d'innocència del tinent d'alcalde".

El líder del principal grup de l'oposició (Millor), Marc Fuertes, va tornar a demanar la dimissió de Valls i que l'alcalde donés explicacions sobre un presumpte viatge que hauria fet juntament amb Valls i Crespo a Rússia, pagat per Petrov durant l'anterior mandat, amb el pretext d'anar a una fira turística quan ell i Valls eren regidors d'Infraestructures i d'Urbanisme, respectivament. En total ja són vuit els detinguts relacionats amb la xarxa dels quals tres han ingressat a presó sense fiança. A part de Petrov, també ho han fet el seu cunyat, considerat número dos de la xarxa, Konstantin Mijhanin, i la seva arquitecta, Pilar Gimeno. Quatre més han estat deixats en llibertat amb càrrecs. Es tracta del president del club d'hoquei Lloret, Joan Lluís Perarnau, la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, el pare de Petrov, Boris, i la secretària del cap de la xarxa, Jessica Olguin. Valls, el vuitè detingut, ha de declarar avui al matí a l'Audiència Nacional després que ahir fos traslladat a Madrid.

stats