Societat 28/03/2012

La jutgessa deixa en llibertat provisional els cinc detinguts pel cas de les ITV

El fiscal no ha demanat que se'ls empresoni provisionalment ni cap altra mesura cautelar

Efe
2 min

BarcelonaLa jutgessa de Barcelona que investiga una suposada trama que va intentar arreglar concursos per a la concessió d'ITV a Catalunya ha deixat en llibertat amb càrrecs els cinc detinguts, després de prendre'ls declaració durant hores, segons han informat fonts judicials.

Els cinc detinguts, entre ells el número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i el subdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles, estan acusats d'ordir suposadament, juntament amb tres empresaris també imputats, una trama per intentar arranjar en benefici propi els concursos de concessions d'ITV a Catalunya.

En aquesta suposada trama estan imputats, a més de Tous i Masalles, els empresaris Ricard Puignou -ex director general de Menta ITV-, Sergi Pastor -ex conseller delegat d'Applus- i Sergi Alsina -soci d'Alta Partners, una societat dedicada a l'assessorament d'empreses- .

Després de prendre'ls declaració durant gairebé vuit hores, la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha convocat els lletrats a una 'visteta', en la qual la fiscalia no ha demanat l'ingrés a presó preventiva de cap dels detinguts.

La magistrada ha decidit llavors deixar-los en llibertat provisional amb diversos càrrecs, entre els quals hi ha els delictes de tràfic d'influències i de falsedat documental.

En la seva declaració davant la jutge, Tous ha admès que el govern de CiU va contactar amb ell per reorganitzar el model d'adjudicació d'ITV, que estava bloquejat judicialment després que un grup d'empreses va impugnar un concurs impulsat pel tripartit.

En l'interrogatori, se li han llegit a Tous la transcripció d'algunes de les converses telefòniques intervingudes que va mantenir amb els altres quatre detinguts. Ha admès que coneixia els altres detinguts, especialment Isidre Masalles, per la seva llarga trajectòria comuna en l'administració pública en relació amb el sector de les ITV. Però ha afirmat que no recordava la majoria d'aquestes converses.

A més, la magistrada ha preguntat a l'imputat els motius pels quals en algunes d'aquestes converses intervingudes s'al·ludia a la capacitat d'influència del secretari general de CDC, Oriol Pujol.

Segons la investigació, la trama pretenia aprofitar la suspensió cautelar d'un concurs d'adjudicació de llicències d'ITV que va convocar el tripartit en 2010 -encara pendent de sentència- per aconseguir anul·lar les concessions i convocar un concurs nou en benefici dels empresaris imputats.

Tous ha negat haver intentat influir a favor dels empresaris investigats, com apuntaria el contingut de les converses telefòniques intervingudes als cinc detinguts.

stats