Societat 19/05/2021

L'Ajuntament de Barcelona diu que ja té solucions per a les treballadores amb mal de regla

El govern municipal s'obre a discutir un permís menstrual però defensa que ja aplica una fórmula que el permet

2 min
Moltes dones pateixen dolors menstruals i malalties com l'endometriosis

BarcelonaEl debat sobre la implantació d'un permís per a les dones que pateixen dolors de regla ha arribat avui a l'Ajuntament de Barcelona. Després del primer pas que va fer Girona, amb la decisió d'implantar un mecanisme que permeti absentar-se durant vuit hores i recuperar-les durant els tres mesos següents, el grup municipal d'ERC ha portat avui a la comissió de presidència de Barcelona una proposta de màxims que recull el guant del que defensa la Intersindical: un permís retribuït que no s'hagi de recuperar, amb la idea que no hi hagi dones que no en facin ús per la impossibilitat de treballar més enllà del seu horari. I el govern municipal, tot i que ha acceptat la proposta, ho ha fet argumentant que ja disposa d'un mecanisme que permet a les dones amb dolors menstruals absentar-se de la feina sense haver de donar cap explicació. La regidora socialista Montserrat Ballarín s'ha referit així al permís que autoritza qualsevol treballador municipal a disposar de 30 hores trimestrals per a afers propis, que s'eleven a 80 hores en cas que es tinguin persones a càrrec. Aquestes hores no s'han de justificar, però sí que s'han de recuperar en els dos mesos següents a l'absència.

Ballarín ha considerat que aquesta via és millor que el permís menstrual perquè "garanteix el dret a la intimitat", ja que no s'ha de donar cap explicació per faltar a la feina, però s'ha obert a remetre el debat a la taula de relacions laborals si es considera que cal un canvi en el funcionament. El 2019 es van acollir a aquestes hores de lliure disponibilitat 3.764 persones i la majoria, 2.783, eren dones. "És un instrument útil per ajudar a conciliar", ha conclòs la regidora, que ha considerat "una bona notícia" parlar "amb normalitat" de menstruació en una comissió, quan durant molts anys ha sigut un "fenomen que avergonyia les dones" i que no estava comprès.

La regidora republicana Elisenda Alamany, que és qui ha presentat el prec a la comissió, ha defensat que cal fer "tot el que es pugui" per posar el debat a la taula de negociació, perquè l'administració pública ha de ser "exemple" per al sector privat. ERC preveu portar una moció d'aquest tipus a tots els ajuntaments.

stats