MEDI AMBIENT
Societat 05/02/2022

L’ACA, “preocupada” per les reserves d’aigua a Catalunya

ARA
1 min
El pantà de Sau, fa alguns dies, molt per sota del cabal habitual.

BarcelonaLes reserves d’aigua a Catalunya han caigut per sota del 60% i actualment es troben al 56% de la capacitat. L’any passat per aquestes dates es trobaven al 85%, un escenari que des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qualifiquen de “preocupant”, segons declaracions recollides per l’ACN. Es tracta d’una situació derivada de la falta de pluges i que deixa zones com Siurana, Boadella i Riudecanyes amb baixades molt significatives pel que fa als volums dels embassaments. Segons el cap del departament de gestió de recursos hídrics a l’ACA, Enrique Velasco, resten pendents de l’aigua que es pugui recollir durant la primavera per poder “atendre les demandes de l’estiu”.

Des dels últims mesos del 2021 els recursos hídrics de Catalunya han anat baixant de manera suau però progressiva. Una situació que deixa les reserves per sota del 60%, 50% o, fins i tot, algunes per sota del 40% del volum total. Són unes xifres ben diferents de les de fa un any, quan la majoria de pantans i reserves estaven per sobre del 80%.

Entre les zones que més preocupen hi ha la comarca de l’Alt Empordà, on Boadella està per sota de la meitat de la capacitat total (41%); la franja que va de la costa de l’Empordà al Bages, i també una petita part de l’Anoia i el Penedès. A la conca del Segre la situació és semblant. L’última sequera que es va viure a Catalunya va ser el 2008 i va durar més de tres anys.

stats