Societat 18/01/2013

S'acosta una pertorbació 'explosiva'

Aquest divendres serà gris i caldrà obrir el paraigua en algunes comarques. Demà serà un dia complicat pel pas d'una profunda pertorbació

Manel Cascante
2 min
Pujalt / ALBERT BORRÀS

BarcelonaDesprés d'un dijous de treva en les precipitacions, aquest divendres ens tocarà obrir el paraigua en algunes comarques. Serà un dia amb força desgavell meteorològic, amb molts elements meteorològics.

La jornada s'ha iniciat amb nevades febles fins al fons de les valls del Pirineu. A les vuit del matí, per exemple, s'havien acumulat ja 3 cm de neu a la Seu d'Urgell, a uns 700 m d'altitud, o queien flocs a Pujalt (Anoia). La tendència, però, serà que la cota de neu vagi pujant al llarg del matí, fins a situar-se de mitjana per damunt dels 1.800 m.

La neu no sortirà de l'àmbit pirinenc. A la resta de sectors parlarem de molts núvols, així com de plugims intermitents. Serà al pla de Lleida, a la Franja de Ponent i a alguns indrets de les comarques tarragonines on tindran més números per obrir el paraigua al llarg del dia.

Els núvols també taparan el cel de les Illes i del País Valencià, tot i que es mostraran menys espessos i deixaran entreveure a estones el sol. La notícia avui a les costes valencianes i a les Pitiüses serà un vent de ponent enèrgic que dispararà els termòmetres fins a registres de 20 o 21 graus en algunes localitats.

El front càlid d'avui serà tan sols l'aperitiu del que ens espera aquest cap de setmana. Es confirma l'arribada d'una profundíssima pertorbació demà dissabte. Es tracta d'una baixa 'explosiva', és a dir, que es formarà i profunditzarà en molt poques hores. Aquest matí està situada al nord de les illes Açores i té una pressió al seu centre d'uns 1.000 hPa. A mitjanit ja estarà tocant les portes de Portugal, amb una pressió de només 981 hPa.

En qualsevol cas, dissabte serà un dia complicat. La pluja caurà de forma més o menys continuada a Catalunya i al Rosselló, i la nevada serà abundant a tot el Pirineu i Prepirineu. La cota serà alta bona part del dia, voltarà els 1.800 o 2.000 m. Baixarà de forma sobtada a les darreres hores. La pluja també afectarà les Illes i l'interior del País Valencià.

L'altre protagonista del cap de setmana serà el vent. Dissabte bufarà del sud-oest i implicarà un temporal marítim dur. Girarà de forma brusca i sobtada a mestral i tramuntana la nit de dissabte a diumenge, i assolirà cops molt forts al llarg de diumenge. Us recomanem que reviseu balcons i terrasses per tal que no hi hagi objectes que puguin caure a la via pública, i que seguiu les alertes de perill a través de Meteocat.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats