EL CANTAUTOR ESTRENA 'RELLOTGE D'EMOCIONS'
Societat 04/02/2011

"A l'administració actual de València no li sóc simpàtic"

El cantautor de Xàtiva estrena Rellotge d'emocions , el seu primer disc inèdit des del 1997, que es podrà adquirir en primícia aquest diumenge amb l'ARA. Raimon el presentarà al març a Barcelona.

Marta Salicrú
3 min
Raimon, ahir a l'Ateneu Barcelonès, va recomanar a la premsa que escoltés el disc si volia saber de què tractaven les cançons de Rellotge d'emocions .

Barcelona.Raimon va ser rotund quan un periodista li va preguntar ahir, en la presentació a la premsa del seu nou disc, Rellotge d'emocions , si el presentaria al Teatre Principal de València. "Al Principal? No, això és del PP". El cantautor de Xàtiva estrenarà en directe el nou disc, la primera col·lecció de cançons inèdites que publica en 14 anys -l'última havia estat Cançons de mai (1997)-, el 18 de febrer a Madrid i del 18 al 20 de març al Teatre Tívoli de Barcelona. Però no veu possible defensar-lo a casa seva. "Jo no sé què passa, però amb València ciutat ho tenim complicat. Com a Xàtiva. M'haig de pagar jo el teatre, haig de llogar-lo jo, i és molt complicat, no som tan forts per poder-ho fer". Raimon va afirmar també que a la ciutat de València només podria cantar al Teatre Olympia: "La resta tot està en mans de l'administració, i a l'administració actual de València no li sóc molt simpàtic".

Martín Pérez Lombarte, director general de Concert Estudio, la promotora que munta els concerts al Tívoli, li va donar la raó. "Quan el Raimon em va explicar la dificultat d'anar a València jo vaig pensar que de cap manera podia ser així", explicava Pérez Lombarte sota la mirada del cantautor. "Però ho he gestionat personalment i no he aconseguit tenir un teatre perquè canti Raimon, i mira que he fet i faig moltes coses a València. Em vaig quedat bocabadat i disgustat, però no m'he donat per vençut", adverteix.

Ni el concert a Madrid ni els del Tívoli significaran, però, l'estrena en directe de les cançons de Rellotge d'emocions , o no de la majoria. "Jo intente cantar-les en públic per veure quina interpretació de les possibles és la millor -va explicar Raimon-. Com més les cantes, més idea tens de com les pots interpretar millor. Quan la tens acabada, la cançó no deixa de ser com un guió o com una obra de teatre: necessita la veu i el públic per saber com va. Per això la majoria de les cançons d'aquest disc han estat cantades, no totes als mateixos llocs, però com que afortunadament al llarg dels anys es fan una vintena o una trentena de recitals, s'han anat cantant en llocs diferents".

Un treball exigent i personal

L'estrena en directe a Madrid i Barcelona del disc com a tal, explica Raimon, respon, a més, a la casualitat. "Aquests recitals ja estaven previstos abans de fixar la sortida del disc -que ha tingut una llarga gestació-. Jo he anat fent cançons sense un projecte previ, per necessitat meua vital vaig escrivint -explica Raimon-. La gent em dirà: «Només 10 cançons després de tants anys?»", però per al cantautor això respon a una autoexigència que el pas del temps no ha fet més que augmentar. "Jo passo el sedàs en tot allò que faig, i possiblement amb el temps esdevinc més exigent. Coses que penso que ja les havia dites, les elimino. I si algú se m'ha avançat en allò que volia dir, fora!, ja no ho dic jo".

El temps, representat pel rellotge del títol -que és el primer vers d'una de les cançons del disc- és el fil conductor de l'àlbum. "Per mi és un disc molt personal, més que d'altres" -afirma Raimon-. Hi ha més presència de motius personals. Són emocions del llarg de la meva vida: un les porta a dins i afloren quan volen".

Rellotge d'emocions surt a la venda dilluns de la setmana que ve, però aquest diumenge es podrà adquirir amb l'ARA per només 10 euros.

stats