Societat 08/11/2016

L’arquebisbat de Barcelona va ingressar més de 16 M€ durant el 2015

L’arquebisbe Joan Josep Omella ha anunciat la creació d’una oficina de transparència econòmica

Ara
2 min
Tres parròquies de Barcelona no volen el seu nou rector

BarcelonaDurant l’any 2015, l’arquebisbat de Barcelona va ingressar més de 16 M€. En concret, 16.437.984, 800.000 més que el 2014, dels quals en va gastar 16.431.978, segons ha explicat aquest dimecres l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, en la presentació de l’exercici econòmic de l’arxidiòcesi corresponent a l’any passat. Així doncs, les arques eclesiàstiques van tancar el 2015 amb un excedent de 6.006 euros.

Una de les partides que ha augmentat més ha estat la que es correspon als ingressos per arrendaments, que ha ascendit a 1.815.599 €, 600.000 euros més que l’any passat. Tal com ha explicat el delegat d’Economia de l’arquebisbat, Antoni Matabosch, l’augment de diners recaptats respon a un esforç més gran per treure partit dels llegats immobles i compensar el descens de les altres partides.

Tot i això, la major part dels ingressos prové de donacions: el 31,88% prové de la declaració de la renda, i l’altre 26,77%, de donacions directes. Matabosch també ha afegit que les subvencions han augmentat “notablement” en passar dels 90.772 € del 2014 als 564.630 € del darrer any. L’arquebisbat ha justificat que aquesta suma prové de subvencions de terceres parts, entre les quals, el mateix bisbat i les administracions públiques. Aquests diners, segons han explicat, s’han fet servir per finançar obres concretes, com la de Sant Martí de Provençals.

Matabosch ha especificat que el 15% dels ingressos són aportacions de les parròquies, però que el 19% de les despeses es destina a ajudar-les. El delegat d’Economia ha volgut remarcar, també, que els ingressos financers han disminuït en 300.000 euros perquè els “bancs cada vegada aporten menys”, ha dit.

Tal com ha especificat, bona part de les despeses –gairebé el 40%– es destinen a les retribucions del personal, ja que tots els mossens de l’arxidiòcesi tenen el mateix sou mensual, de 900 €.

La transparència arriba als altars

El màxim dirigent de l’arxidiòcesi ha aprofitat l’ocasió per anunciar la posada en marxa d’una oficina de transparència econòmica per donar suport jurídic a les fundacions i associacions que en depenen, així com reforçar la fiscalització dels comptes. Matabosh ha explicat que la futura oficina es crea amb la intenció de millorar la gestió de l’economia interna de l’organisme i deixar enrere la creença que té una part de la població respecte de l’“opacitat” de l’Església.

Tant Omella com Matabosch han coincidit en la necessitat que la Conferència Episcopal Espanyola faci servir “un criteri més equilibrat” a l’hora de repartir els diners a les diòcesis, ja que, creuen, així s’afavoreixen les que tenen molts capellans i pocs habitants. Tot i això, per a Omella el criteri actual és “solidari i consensuat”.

L’arquebisbe ha destacat que l’acció social és una de les prioritats de l’òrgan que l’any passat va atendre 234.547 persones i va dur a terme 248.040 misses entre els 730 centres de culte de què disposa.

stats