Reaccions als nous urinaris: “Un lavabo, un fanal o una paperera són el símbol d’una ciutat civilitzada”

La falta d’urinaris públics és una de les queixes més esteses a la ciutat de Barcelona, a la qual també se suma l’arquitecte Juli Capella. “Tota ciutat civilitzada ha de proveir d’urinaris públics la gent, i és una vergonya que en una ciutat com Barcelona hagis de pagar per orinar; si vas a un bar, és obligatori consumir”, lamenta Capella. Amb tot, l’arquitecte suspèn els nous urinaris oberts que ha instal·lat l’Ajuntament de Barcelona en diferents espais de Ciutat Vella. “Ha de ser un espai de privacitat i en bones condicions d’higiene. Si són oberts, en surten olors”, diu Capella, que qualifica els nous urinaris de “pífia”. Aquest defensor dels lavabos “públics i gratuïts” assegura que han de tenir un disseny “molt minimalista, senzill i bàsic”. “I que no cridin l’atenció”, destaca.

Capella insta a tenir cura de l’espai urbà. “Tant si és una paperera, com un lavabo o un fanal, han de ser del millor disseny, perquè són el símbol d’una ciutat civilitzada”, reivindica.

No apte per a dones

El periodista especialitzat en disseny i arquitectura Oscar Guayabero considera “imprescindible” que Barcelona tingui més urinaris públics per donar resposta a l’augment de població, sobretot a l’estiu, i no veu malament el nou disseny dels urinaris pilot: “Que sigui un urinari obert no em molesta. Dependrà de la ubicació i del lloc. Si ho podem fer en un concert o en un festival, per què no a la ciutat?” No obstant, Guayabero aposta per veure com funciona la prova pilot abans de donar per definitius els urinaris oberts: potser “no són els més adequats” perquè no serveixen per a les dones ni cobreixen “totes les necessitats fisiològiques”.