Societat 05/06/2018

Treball confirma la multa de 50.002 euros a l'escola de l'Opus Viaró per discriminar laboralment les dones

La CGT denuncia que l'escola demanava la partida de baptisme a l'hora de fer la matrícula

Laia Vicens
2 min
Uns nens amb uniforme, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa direcció general de Treball ha confirmat la sanció de 50.002 euros a l'escola de l'Opus Dei Viaró per un doble incompliment greu en les polítiques de contractació, una discriminació directa per raó de sexe i la vulneració del dret d'igualtat de la dona pel que fa a la promoció professional. L'Escola Viaró, que separa per sexes els alumnes i no contracta professores, va al·legar aquesta sanció, però set mesos després la direcció general de Treball ha confirmat la multa, que és de 25.001 euros per cadascuna de les faltes. Fonts del centre educatiu han explicat a l'ARA que han interposat un recurs d'alçada a la conselleria. Ara serà el secretari general qui revisi el cas i hi respongui abans de tres mesos.

Arran de la multa, Viaró –i les altres 15 escoles vinculades a l'Opus que hi ha a Catalunya– va moure peça i va anunciar que començaran a contractar dones per primera vegada. Segons han explicat aquest migdia els portaveus de la CGT –el sindicat que va impulsar la denúncia–, Marta Minguella i Miquel González, l'organització es va reunir amb el director general de centres concertats i privats del departament i se'n va desprendre un "compromís verbal" d'aplicar la normativa per l'incompliment "greu i molt greu" de les obligacions del concert. La llei preveu que davant d'un incompliment molt greu, el concert sigui rescindit. A més, es va constituir una comissió de conciliació entre el departament i el centre.

Però tot i això, la CGT lamenta la "inacció" del departament d'Ensenyament davant del cas i demana a la conselleria que no renovi els concerts de primària (caduquen el 2020) a les 16 escoles de l'Opus Dei, que cada any reben 30 milions d'euros en subvencions. "El departament hauria de vetllar perquè els centres educatius fossin espais per combatre les desigualtats de gènere, però contribueix a perpetuar-les mantenint el concert a aquest model discriminatori", han afirmat.

Altres "irregularitats"

A la roda de premsa, la CGT ha denunciat que l'Escola Viaró "no només discrimina per raó de sexe" sinó també per "religió". Segons han dit, el centre demanava la partida de baptisme per matricular els alumnes. Es tracta d'una "mala praxi" que "discrimina per raó de religió en l'admissió de l'alumnat" i que l'escola va mantenir fins al curs 2016-2017. Tal com han fet públic, en el butlletí d'informació del curs 2015-2016 l'escola informava que per fer la matrícula al centre calia portar a la secretaria de l'escola una còpia del llibre de família, el DNI del pare i de la mare, el certificat mèdic, la partida de baptisme, la còpia de la targeta de la Seguretat Social, entre altres documents.

Segons el centre, això es demanava perquè hi ha un servei de capellania en què els alumnes de segon de primària poden fer la comunió a l'escola. Ara bé, deixen clar que estar batejat no era "en cap cas un requisit" per ser matriculat a Viaró. En tot cas, la CGT va lamentar que aquesta "irregularitat" no es pot denunciar perquè en el formulari en què s'especifica la documentació que cal aportar ja no hi apareix la fe baptismal.

stats