Societat 15/10/2011

A l'espera dels mitjans per estudiar el cas

El primer vaixell oceanogràfic va arribar ahir a El Hierro, tot i l'excepcionalitat de la situació. Alguns científics critiquen que s'hagi trigat tant a enviar instruments per poder controlar el fenomen.

T.g.
1 min
Robot submarí El Liropus 2000 arribarà la setmana que ve a El Hierro.

El vaixell oceanogràfic Profesor Ignacio Lozano , de l'Institut Canari de Ciències Marines, va arribar ahir a El Hierro amb l'objectiu d'estudiar la taca que flota a prop de la costa i que ha sorgit arran de l'erupció submarina. Algunes veus han criticat que s'hagi trigat tant a enviar un vaixell quan fa sis dies que es va detectar la primera erupció. A més, el problema és que a bord d'aquest vaixell hi viatgen sis científics que només poden dedicar-se a explorar la taca, ja que no tenen la tecnologia necessària per detectar on és exactament la fissura per on està sorgint el magma.

Per poder-ho saber caldrà esperar a l'arribada del vaixell Ramon Margalef i el robot Liropus 2000 que en aquests moments són a Vigo. El cap de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), José Ignacio Díaz, va dir ahir a l'agència Efe que el vaixell sortirà cap a les Canàries la setmana vinent perquè dilluns s'ha de fer una primera prova amb el robot -que pot arribar a 2.000 metres de profunditat i gravar en alta qualitat- a la ria de Vigo. Díaz va dir que sent "vertigen" perquè és la primera vegada que s'utilitzarà. Domingo Gimeno, de la UB, és molt crític amb el fet que aquesta tecnologia estigui trigant tant a arribar a El Hierro i destaca que "s'hauria d'haver pensat abans, perquè un vaixell tarda temps a desplaçar-se". Per ell, "això demostra que la comissió de seguiment del fenomen no té gaire clar què cal fer".

stats