Societat 28/04/2014

L'Estat no reobrirà el Castor fins que no tingui "evidències científiques" de la seva seguretat

El ministeri d'Indústria respon a l'Ajuntament d'Alcanar per carta que mantindrà la suspensió de l'activitat fins disposar de les conclusions tècniques definitives

Acn
2 min
La planta marina del Castor / ACN

AlcanarEl ministeri d'Indústria ha assegurat, en una carta adreçada a l'Ajuntament d'Alcanar, que mentre no existeixin "evidències científiques" que garanteixin la seguretat del projecte Castor, es mantindrà la suspensió de l'activitat.

En l'escrit, signat pel director general de Política Energètica i Mines, Jaime Suárez Pérez-Lucas, s'assegura que quan es disposarà de les conclusions tècniques definitives, el Ministeri decidirà sobre el futur del Castor: "seran decisions que, en tot cas, prioritzaran de manera absoluta la seguretat de les persones i la protecció del medi ambient".

La carta arriba en resposta a la petició d'informació que l'Ajuntament d'Alcanar el passat gener. Més de 570 terratrèmols i set mesos després de la paralització, el ministeri continua encara sense mostrar ni els resultats dels informes tècnics sol·licitats -alguns recentment- ni les seves intencions respecte una eventual represa de l'activitat al Castor.

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, s'ha mostrat satisfet per la resposta rebuda del ministeri, i s'ha mostrat confiat que l'activitat no es torni a posar en marxa i s'acabi desmantellant ja que "en geologia el risc zero no existeix".

Mentre el govern espanyol insisteix, formalment, que caldrà garantir la seguretat de la instal·lació que, segons noves dades, podria quedar seriosament compromesa en el cas que s'hi tornés a injectar gas al subsòl marí, l'empresa continua proclamant la necessitat d'obrir.

A partir del pròxim 30 de novembre, els socis d'Escal UGS -ACS i Dundee Corporation- hauran de començar a retornar els més de 1.400 milions d'euros més interessos de l'emissió de bons del Banc Europeu d'Inversions (BEI) que van rebre per finançar el projecte.

Segons diversos mitjans, el propietari d'ACS, Florentino Pérez, intentaria sortir d'aquest atzucac retornant la infraestructura a l'Estat, tal com preveu el decret de concessió de 2008, recuperant la inversió efectuada.

stats