Societat 17/07/2013

La llei contra l'homofòbia tomba l'esmena a la totalitat del PP i tira endavant al Parlament

Els populars asseguren que dirigents d'UDC els van demanar que presentessin aquesta esmena

Europa Press
3 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dimecres que la proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals (LGTB) i per a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia continuï el tràmit parlamentari, després de tombar l'esmena a la totalitat presentada pel PP. La iniciativa, impulsada per entitats d'aquests col·lectius i que ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han elevat al ple, pretén aconseguir més visibilitat del col·lectiu LGTB i dotar-se d'estratègies i plans per perseguir i actuar d'ofici en casos de discriminació i maltractament per l'orientació sexual.

Per això, regula diversos aspectes en àmbits diversos com el món laboral, educatiu, sanitari, el dels serveis socials, els mitjans de comunicació i el de les realitats familiars. Entre altres aspectes, preveu la creació d'un servei d'atenció integral per donar resposta a situacions de violència, recull accions i mesures de sensibilització i reconeix els drets, el suport i la no-discriminació. El text també estableix un règim d'infraccions i sancions que inclou multes, inhabilitacions temporals o definitives de l'activitat d'una empresa així com prohibicions de finançament públic.

La diputada d'ERC Anna Simó ha remarcat aquest dimecres la importància que la llei vagi endavant per eradicar "la LGBTfòbia", i ha apuntat que ha de ser una eina de canvi per lluitar contra la discriminació per orientació sexual. Des del PSC, Jaume Collboni ha lamentat que encara imperen comportaments homòfobs en institucions i fins i tot entre membres del Govern i del PP, a més d'alertar que aquest terme sol implicar "odi i desaprovació".

La diputada d'ICV-EUiA Laura Massana també ha reivindicat el contingut de la proposició de llei i la importància de l'educació com a espai primordial per combatre la discriminació per orientació sexual: "Volem que la llei suposi més llibertat i felicitat". En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de la CUP David Fernández, que ha celebrat aquest "dia històric" després de recordar que el 1991 sis caps rapats van matar a cops i puntades de peu el transvestit José Rescalvo Zafra, àlies 'Sonia', al parc de la Ciutadella de Barcelona.

La diputada de Ciutadans Inés Acostades ha advocat perquè la igualtat formal i jurídica actual sigui "efectiva i real", i ha considerat que la proposició és un pas en un llarg camí per aconseguir-ho. No obstant això, la diputada del PP català Dolors López ha negat que sigui necessari impulsar una llei específica per protegir aquestes persones, tot i admetre que són diana encara de la discriminació i que, tot i que s'ha avançat en el seu reconeixement social, està lluny "d'una normalització total".

Segons López, ja hi ha un marc normatiu i legal que protegeix i avala la no-discriminació d'aquests col·lectius, com arael Codi Penal i el mateix Estatut, de manera que només "cal complir-lo". Pel que fa a l'esmena a la totalitat dels populars, López ha assegurat que dirigents d'UDC, entre els quals hi ha consellers, els han demanat que la presentessin per pressionar CDC: "Ho hem fet des del nostre convenciment, però UDC encara té l'oportunitat de fer el que pensa".

La diputada de CiU Maria Mercè Jou (UDC) ha reconegut el "debat intens" que van tenir en el seu grup parlamentari sobre aquesta proposició perquè alguns –sense precisar– consideraven que és necessari elaborar una llei genèrica de no-discriminació. També ha explicat que van descartar presentar una esmena a la totalitat per evitar que s'afirmi que CiU no està a favor de la no-discriminació del col·lectiu gai, "perquè no seria veritat".

stats