ARQUITECTURA
Societat 08/07/2012

Una llar 100% sostenible amb cervell gironí

Elisabet Escriche
2 min
JOVES ARQUITECTES  Per superar la crisi, aquests joves arquitectes es van unir en una cooperativa. Ara han estat premiats pel disseny d'aquesta casa sostenible.

GIRONAFer un habitatge d'uns 150 metres quadrats, de menys de 400.000 dòlars i 100% sostenible a l'illa d'Atka, a Alaska, on les temperatures mínimes a l'hivern poques vegades són positives, era el repte que va posar sobre la taula Living Aleutian Home Design Competitions , un dels concursos internacionals més prestigiosos del món en sostenibilitat. S'hi van presentar 104 equips de 21 països i en tercera posició va quedar el grup gironí format per 2SiS Arquitectes i CO2EN Energy Consulting.

L'equip, integrat pels tres arquitectes David Marés, Josep Callís i Elisabet Palma -que arran de la crisi van decidir unir-se i formar una mena de cooperativa-, l'estudiant Eddi Chalecki i l'enginyer industrial Antoni Márquez, de la consultoria energètica CO2EN, van decidir presentar-s'hi atrets per la "temàtica" i perquè el projecte estava molt "lligat al context".

Sense pagar factures

Atka forma part de les illes Aleutianes, les temperatures oscil·len entre els 5 graus negatius i els 15 graus positius, i té una població que no arriba als 100 habitants. El vent és constant i el clima humit, i la majoria de dies el cel està tapat, tot i que no hi plou gaire. Partint d'aquestes condicions meteorològiques i del material que havien d'utilitzar -que estava fixat en les bases del concurs-, els professionals gironins van optar per separar la part de l'habitacle de la de la d'infraestructura perquè sigui energèticament autosuficient. L'habitatge té tres habitacions, un traster, un bany, una cuina i una sala d'estar. Pel que fa al contenidor tecnològic, està format per un aerogenerador i plaques fotovoltaiques integrades a la coberta, que s'encarreguen de crear energia elèctrica, i una instal·lació de geotèrmia, que modera la temperatura i fa rendible la bomba de calor que climatitza l'habitatge.

L'aigua es recull de la pluja a través d'un dipòsit. "La casa compta amb tots els serveis que tenen la resta d'habitatges, però sense haver de pagar factures d'aigua o llum a final de mes", explica un dels arquitectes, Josep Callís. El seu cost seria de 400.000 dòlars -més de 316.000 euros-, un preu que es podria abaratir utilitzant materials locals. El director de l'Aleutian Housing Authority, Dan Duarne, ja ho va dir durant l'entrega de premis. "Si heu estat capaços de dissenyar un habitatge confortable i eficient a Atka, ho podeu fer a tots els altres llocs del món".

Adaptable a Catalunya

Perquè això sigui una realitat, explica l'arquitecte Josep Callís, l'únic que s'ha de fer és adaptar-lo a les condicions meteorològiques d'on s'hagi d'edificar. De fet, els promotors ja estan desenvolupant el projecte d'uns prototips d'entre 20 i 40 metres quadrats per fer a Catalunya. El seu cost ascendiria a uns 25.000 euros sense la instal·lació. Un cop acabats, el següent pas serà estudiar quins permisos administratius calen perquè a curt termini puguin ser una realitat.

stats