Societat 06/03/2013

El Govern ultima la llei d'igualtat

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Monté, assegura que la llei estarà aprovada aquest any. També anuncia un nou marc normatiu contra les discriminacions i l'homofòbia

Efe
3 min
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, durant la seva compareixença aquest dimecres al Parlament / ACN

BarcelonaLa consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat aquest dimecres que aquest mateix any el Govern aprovarà un projecte de llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes a Catalunya i que també elaborarà "un nou marc normatiu" contra les discriminacions i l'homofòbia. Un projecte que, segons Esquerra, és una còpia, "amb errors morfològics inclosos", del que estava preparant la conselleria durant l'últim govern d'Entesa, en mans de la republicana Carme Capdevila.

Neus Munté, acompanyada per la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha comparegut davant la comissió parlamentària d'Igualtat de les Persones i ha anunciat que l'esborrany d'avantprojecte de llei d'igualtat "està molt avançat i tenim la voluntat d'aprovar-lo en el Govern per iniciar el seu tràmit parlamentari aquest mateix any 2013".

La consellera, que ha desgranat els seus objectius i bons propòsits per avançar en la igualtat en tots els àmbits, ha explicat que la llei naixerà amb la intenció de "donar resposta al repte de garantir l'aplicació pràctica i efectiva del dret a la igualtat reconeguda formalment als textos legals". Munté ha avançat que serà una llei pionera i que traslladarà a la legislació catalana les disposicions europees en matèria d'igualtat, sense esmentar el projecte de llei d'igualtat que va redactar el govern tripartit el 2008 i que no va prosperar.

La consellera ha recordat que "la igualtat és un dret de totes les persones reconegut en l'ordenament jurídic" i que "la igualtat i la no-discriminació per raó de sexe s'articula com un principi bàsic del sistema universal de drets humans".

Munté ha explicat que l'avantprojecte de llei en el qual està treballant el seu departament ha d'abordar que "els rols tradicionals de dones i homes estan experimentant una important transformació i uns canvis socials favorables per avançar al camí cap a la igualtat efectiva entre homes i dones". La consellera i la presidenta de l'ICD han recordat alguns dels programes de la Generalitat que estan en marxa des de l'any passat per "avançar en l'eliminació del sexisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques". Després d'apostar per la "perspectiva de gènere", Munté també s'ha compromès a fer polítiques a favor de la no-discriminació de les minories, dels gitanos i del col·lectiu LGTB.

Crítiques de l'oposició

La diputada d'ERC Rosa Amorós ha recriminat a Munté que hagi copiat, "fins i tot amb errors morfològics", el projecte de llei d'igualtat que va elaborar la llavors conselleria de Benestar Social, que estava en mans dels republicans. Per la seva banda, la diputada del PSC Montserrat Capdevila ha criticat el manifest elaborat per l'ICD amb motiu del 8 de març perquè l'ha considerat "esbiaixat" i que no esmenta "l'augment alarmant de les desigualtats" i la retallada dels drets de la dona amb lleis com la reforma laboral, amb la reforma de l'RMI o amb l'aparició del "neomasclisme juvenil".

Mentre que la diputada del PP Dolors López ha criticat l'ús del burca o el nicab per "atemptar contra la dignitat i igualtat de les dones", la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas ha reprotxat a la consellera que el seu govern eliminés la direcció general d'Igualtat del departament d'Ocupació. "El seu govern, amb la mà esquerra defensa la igualtat i amb la dreta retalla drets, que tenen un fort impacte de gènere", ha dit Ribas, que també ha acusat Munté de posar traves a la tramitació de la ILP a favor de la renda bàsica de ciutadania.

La diputada de Ciutadans Inés Arrimadas ha demanat que no es permeti la discriminació de persones per la seva llengua o ideologia política, i també ha criticat l'ús del burca. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha reivindicat una llei específica contra l'homofòbia, ha recordat que al món les dones realitzen dues terceres parts del treball no remunerat i que la crisi a Europa afecta per partida triple les dones, que són les que més pateixen les retallades i els valors discriminatoris i masclistes del món econòmic.

stats