Llei antitabac
Societat 13/12/2010

2 de gener: prohibit encendre una cigarreta

El Senat aprova la llei antitabac sense la possibilitat d'habilitar espais per a fumadors ni la moratòria de sis mesos que havia demanat el PP

Thaïs Gutiérrez
2 min
Representants de la Federació Espanyola d'Hostaleria protesten, aquest matí, contra la llei antitabac

BarcelonaMales notícies per als hotelers. Les seves reivindicacions, principalment la moratòria de sis mesos que demanaven en l'aplicació de la llei i la possibilitat d'habilitar espais per a fumadors a bars i restaurants, han estat rebutjades aquesta tarda al Senat. La llei, que prohibirà fumar a tots els espais públics, passa ara al Congrés, on s'aprovarà de forma definitiva la setmana vinent. Així entrarà en vigor, tal i com estava previst, el 2 de gener.

L'única esmena del PP -de les cinc que ha presentat- que ha estat acceptada és la que preveu que els casinos, els bingos i les sales de joc puguin habilitar en un 30% del seu espai zones per a fumadors, i compta amb el suport de CiU, tot i que encara ha de passar l'aprovació definitiva de la Cambra Baixa.

La salut dels treballadors

Els que molt probablement celebraran aquesta notícia són els treballadors de l'hoteleria. Aquest matí, els sindicats UGT i CCOO han fet públic un estudi segons el qual gairebé la meitat dels treballadors de locals on es permet fumar tenen antecedents de malalties respiratòries. L'informe assenyala que només un 3% dels establiments de l'Estat espanyol estan lliures del fum del tabac, de manera que 800.000 dels 1.200.000 treballadors del sector estan exposats als seus efectes i al risc de patir càncer de pulmó en un 30% més que els treballadors de llocs sense fum.

Representants de l'hoteleria, en contra de la llei

Els representants de la Federació Espanyola d'Hoteleria no estan tan contents. Jose Luis Guerra, adjunt a la presidència de la Federació, assegura que el sector "perdrà un 10% de la seva facturació, en termes anuals, amb aquesta llei", el que es tradueix en 7.000 milions d'euros l'any, i calcula que la pèrdua de llocs de treball pot afectar 50.000 persones. Segons Guerra, "només tres països de la Unió Europea tenen una llei tan restrictiva: Irlanda, Gran Bretanya i Xipre, i a tots tres països el sector de l'hoteleria s'ha vist molt afectat per la llei antitabac". Guerra diu que fins i tot Grècia, "que va fer una llei molt restrictiva amb el tabac, s'ha acabat fent enrere davant la pressió del sector de l'hoteleria, que ha vist com les pèrdues augmentaven sense parar".

stats