Societat 10/10/2013

El Congrés aprova la llei Wert amb data de caducitat

L'oposició manté que derogarà la Lomce i el PP els acusa de defensar interessos partidistes i ideològics

M. Eugènia Quetglas
4 min
Els grups de l'oposició han escenificat el seu rebuig a la llei Wert / EFE

MadridTal com es preveia, el Congrés ha aprovat aquesta tarda la llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) amb els únics vots a favor del PP i el vot en contra de l'oposició en bloc. 182 diputats del PP hi han votat a favor i 137 de l'oposició en contra. Hi ha hagut 2 abstencions, les de Fòrum Astúries i UPN. Ara el text passarà al Senat, on els grups podran tornar a presentar-hi esmenes. Si se n'aprova alguna, el text tornarà a la cambra baixa, on s'aprovarà; si no, ja quedarà aprovat definitivament.

La llei Wert neix amb data de caducitat. Tots els portaveus en matèria educativa que han pres la paraula aquest dijous en el ple han advertit el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que el recorregut de la seva reforma és limitat. Tots −tret d'UPyD, a qui no agrada la llei, però per tova− li han dit que derogaran la Lomce quan el PP deixi la Moncloa. Quan ha finalitzat el debat d'aquest punt, que s'ha allargat tres hores, tots ells s'han fet una fotografia amb el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, per immortalitzar i ratificar l'acord al qual van arribar els portaveus parlamentaris quan es va iniciar la tramitació de la llei Wert al mes de juliol.

Avui s'ha fet el darrer debat de la Lomce al Congrés abans d'iniciar-ne la tramitació al Senat. El ministre ha pres la paraula quan el debat ja es donava per tancat. No estava previst que ho fes, però el reglament de la cambra li permet fer-ho si ho considera oportú. A l'hemicicle avui ha optat per tenir un to moderat, volia fer “pedagogia”, ha dit. Fins i tot ha admès que la seva “confiança” en la llei és “limitada”, perquè creu que un text legislatiu “no resol els problemes educatius de la societat”.

El discurs dur ha arribat aquest matí de la mà de la portaveu educativa del PP, Sandra Moneo. La diputada ha carregat contra l'oposició, a qui ha negat qualsevol intent d'intentar arribar a un acord amb l'amenaça de derogar la llei a la més mínima oportunitat. Per ella, és la prova que demostra que “estan anteposant els seus interessos partidistes, polítics i ideològics a la defensa de l'interès general”.

Moneo ha arribat a dir que l'educació no interessa l'oposició perquè ja havien decidit la seva posició quan van sentir que la llei Wert apostaria per “la qualitat, la igualtat d'oportunitats, l'ensenyament del castellà a l'escola, la vertebració del sistema i la llibertat”.

La llengua ha sigut un dels punts d'enfrontament dialèctic al llarg del debat. De fet, Wert ha arribat a afirmar que “no és just ni és cert dir que la Lomce menysté les llengües cooficials”. La seva explicació és que vol “evitar litigis en el futur” i, per això, ha introduït en la llei els dictàmens del Tribunal Constitucional que demanen que es garanteixi el dret a l'escolarització en castellà, però ha afirmat que en tot cas ell respecta la immersió a Catalunya.

El portaveu d'educació de CiU, Martí Barberà, ha acusat el govern espanyol d'haver atemptat contra la immersió lingüística i d'establir un sistema de recentralització de competències per fer un canvi estructural en l'educació a l'Estat.

Barberà ha apel·lat a la seva experiència personal per concloure que Wert té “una mania persecutòria” contra el català i el model d'immersió a Catalunya. El diputat ha explicat que els seus pares no van poder estudiar en català, que a la seva època només es feia una hora en llengua pròpia a la setmana, que ara els seus alumnes dominen per igual el català i el castellà i que els seus fills, a més, dominaran bastant l'anglès. Barberà creu que “el que no poden suportar el PP i Wert és que el castellà i el català es dominin per igual”. El diputat de CiU ha acabat acusant Wert de crear un problema on no n'hi havia cap.

El portaveu d'ERC en el debat, Joan Tardà, ha començat el seu discurs amb un “el seu sectarisme no té perdó perquè el seu projecte persegueix assegurar per als seus la millor part del pastís, ignorant interessadament les desigualtats socials”, i ha seguit amb tot un enfilall de retrets cap a Wert que pel republicà “no tenen perdó”. Per Tardà, “la seva irresponsabilitat per voler dinamitar la cohesió en els territoris de llengua pròpia trenquen els sistemes d'immersió”. És més, hi veu “una croada dels temps del nacionalcatolicisme del No-Do”.

Tardà ha advertit el govern central que Catalunya no aplicarà la Lomce. “Franco va intentar matar la nostra llengua i no ho va aconseguir; vostè, tampoc. De mala gent, n'estem farts”, ha etzibat en català.

El diputat del PSOE Mario Bedera ha acusat el ministre Wert d'agafar el “camí fàcil” i atribuir el fracàs educatiu als models socialistes. Bedera té clar que aquesta no és la llei que es necessita, perquè respon a interessos de “partit i no de país”. El PSOE creu que la llei Wert situa els alumnes “al túnel del temps” i els torna “a aquella Espanya de la segregació per sexe i la selecció d'alumnes per raons econòmiques”.

Pel portaveu educatiu del PSC, Germán Rodríguez, avui és “un mal dia per a l'educació pública, per a l'escola catalana i per a la igualtat d'oportunitats”.

L'anècdota del dia ha arribat de la mà del diputat d'Amaiur Xabier Errekondo. S'ha posat a parlar en basc. Quan l'han cridat a l'ordre ha etzibat: “Aquesta és la seva educació; obeir i callar, i si no, castigats, com es feia a l'escola”. El diputat s'ha posat un llibre damunt de cada mà i ha estirat els braços en forma de creu mentre proclamava “no permetrem que imposin el que voleu a Euskadi”. Quan se li ha acabat el temps, el president del Congrés, Jesús Posada, li ha dit: “Vostè s'ha de retirar amb el càstig”.

stats