AGRICULTURA
Societat 28/12/2010

Una tardor poc plujosa obliga els pagesos de la plana de Lleida a avançar la campanya de regs d'hivern

Normalment fins a mitjan o final de gener no els cal abastir-se d'aigua per regar el cereal. Les baixes precipitacions han provocat que comencin a regar abans d'hora

Acn
2 min
Detall del dèbil creixement del cereal a causa de la manca de pluges

TàrregaPagesos de la plana de Lleida han avançat la campanya de reg d'hivern a causa de les poques pluges que han caigut durant la tardor. És el cas dels cerealistes de la zona de Tàrrega i l'Urgell, que des de dilluns han començat a dotar-se de l'aigua del riu Ondara per regar. El responsable del cereal del sindicat Unió de Pagesos (UP), Alejandro Domingo, assenyala que normalment fins a mitjan o final de gener no els cal abastir-se d'aigua per regar el cereal, però enguany no ha plogut ni ha nevat, per la qual cosa han avançat el reg per mirar de garantir un bon naixement i arrelament de la planta. D'aquesta manera, els pagesos confien que el cereal pugui sortir de l'hivern amb bones condicions de crescuda.

Les poques pluges que s'han registrat durant la tardor estan provocant que el cereal recentment sembrat a la plana de Lleida tingui dificultats per arrelar i créixer amb bones condicions. Això es veu reflectit en moltes finques, de manera que és habitual comprovar com predominen les tonalitats marronoses de la terra davant les verdes del cereal acabat de sortir.

Això ha provocat que els pagesos que es poden beneficiar d'una comunitat de regants com els de Tàrrega hagin avançat la campanya de regs d'hivern per intentar mitigar el dèbil arrelament de la llavor després de la sembra, fer que aquesta s'infli i comenci a créixer amb força. Així, des d'aquest dilluns, els pagesos de Tàrrega i part de l'Urgell poden regar gràcies a la concessió que s'abasta del riu Ondara.

Les condicions climatològiques d'aquest any respecte de les de la campanya anterior han canviat, ja que al desembre de 2009 va ploure i nevar en més quantitat. Els cereals es van veure gratament afavorits per aquesta abundor de precipitacions i el terreny va acumular grans quantitats de saó, que van permetre un creixement accelerat de la planta. Així mateix, com que l'hivern passat va ser molt plujós la collita també va poder registrar rècords històrics de producció a final de campanya.

Enguany "la terra està molt seca", assegura el responsable de cereals d'UP, Alejandro Domingo, i malgrat que la setmana passada van ploure 9 litres a la plana de Lleida, com que després va fer-hi vent, el terreny es va assecar novament de seguida.

En el cas de la comunitat de regants del riu Ondara, l'abastament d'aigua per a l'hivern pot garantir el reg entre dos i tres mesos, en funció del cabal del riu i del nombre de pagesos que vulguin regar les seves finques. La comunitat té uns 400 usuaris i abasta unes 270 hectàrees de l'Urgell.

A la plana de Lleida hi ha altres pagesos que es poden beneficiar d'aigua a l'hivern com els de la comunitat de regants dels canals d'Urgell, que reguen quan s'obre el canal per garantir el manteniment de la instal·lació. Així mateix, també hi ha altres zones on es rega gràcies a l'aprofitament de pous o aigües subterrànies.

stats