Societat 28/12/2010

Manel Fuentes: "Si et lleves a les 4 del matí és per dir el que creus i pots provar"

Periodisme "La independència és saber com has tractat el cas Pretòria, com has tractat el cas Palau o com has tractat la crisi" Fan del Boss "He tingut sort i des que treballo a 'El matí' mai m'he perdut un concert del Bruce Springsteen"

Laia Altarriba
4 min
Vicenteta, PretoriaEn

Manel Fuentes es va posar al capdavant d' El matí de Catalunya Ràdio el setembre del 2009 i ha aconseguit situar el programa com el més escoltat de la franja matinal. Fuentes provenia de fer entreteniment tant a la ràdio com a la televisió.

Com ha estat passar de fer programes nocturns de televisió a dirigir un programa d'informació matinal per la ràdio?

Doncs el canvi més que de feina ha estat de bioritmes vitals. No saps com se t'acostumarà el cos fins que t'has de llevar per obligació a les 4 h del matí. Es porta bé si ets rigorós amb els horaris.

Però evidentment també has hagut de fer un canvi de registre.

Sí. No dic que no. Al que jo no renuncio, però, és al meu registre anterior. Jo fins ara ensenyava la gamma de colors càlids de la meva paleta, i ara també ensenyo la gamma de colors freds. I cada dia toca pintar un quadre de l'estil més naturalista possible abans de les 11 h i de l'estil més impressionista després de les 11 h. Però en les dues coses estàs fent la feina de pintor.

Sents pressió per ocupar una franja horària que històricament estava reservada a gent consagrada com Antoni Bassas o Josep Cuní?

No és cert que sempre hagi estat reservada a gent consagrada. El Basses abans feia el programa Tres pics i repicó amb la la Vicenteta i el futbol amb el Puyal. El primer dia que s'hi va posar potser també li devien dir: "On va aquest?". Jo estava amb l'Antoni en aquella època i recordo que dèiem: "Hem acabat una setmana i encara no s'han fos els ploms". Mai ningú neix ensenyat ni consagrat.

Ara que ja fa més d'un any que dirigeixes El matí , creus que el contacte habitual amb els polítics et pot acabar condicionant?

Jo crec que això depèn de com siguis. Es tracta de mantenir la independència, i això es pot saber en funció del que tu dius cada matí. No és una postura, la independència és saber com has tractat el cas Pretòria, com has tractat el cas Palau o com has tractat la crisi econòmica. Això es pot escoltar, i recuperar. Quan fem la feina mirem de ser absolutament estrictes i que no hi hagi contaminació.

El cas Palau, des d' El matí el vau seguir amb molta intensitat, potser amb més de la que estàvem avesats fins aleshores.

Jo crec que això ens va agafar a tots de nou. A Catalunya no s'havia destapat un cas d'aquesta magnitud. A més, jo començava a fer la feina. Alguns aspectes, mirat amb la perspectiva del temps, penso que potser els podríem haver tractat amb un to una mica diferent. Però la feina, jo l'he revisat molts cops, i crec que ho vam fer bé. De la mateixa manera vam actuar amb el cas Pretòria.

En un moment en què el cas estava en mans de la justícia, no hi havia el perill d'interposar-vos-hi?

Em semblava que el procés general anava molt lent, i en canvi nosaltres teníem coses provades per tres bandes diferents. A més, no compreníem com és que estàvem en una certa solitud en anar explicant el que passava. Crèiem que en aquella època era el que tocava. Després ja hi va haver una instrucció oberta, i en aquell moment és quan vam afluixar perquè era la feina del jutge.

Ser una ràdio pública t'obliga especialment a intentar informar fins al fons de qualsevol tema?

Jo crec que sí. A més si et lleves a les 4 és per dir honestament allò que creus i que pots provar.

Alguns polítics han parlat els darrers mesos de la possibilitat de treure els anuncis de Catalunya Ràdio. Què en penses?

Depèn de com es faci em sembla bé. Les emissores privades, depèn de com t'ho miris, juguen amb molt desavantatge a nivell de finançament, i per tant, si hi ha un mercat o una feina que també la fan els privats han de tenir uns incentius per seguir-la fent. Jo, que també he estat a RAC 1, estic encantat del seu èxit com a model i com a emissora. Això és una cosa. Una altra és que pel camí ens carreguem el model de registres informatius. El que vull és que m'expliquin quin és el model. I segurament hi coincidirem.

Què et sembla que dues emissores en català estigueu competint pel lideratge de la ràdio a Catalunya?

És fantàstic. Com a ciutadans de Catalunya és per estar absolutament satisfets. És una cosa que no hem sabut fer amb el cinema. En canvi, amb els mitjans de comunicació ho consumim amb una normalitat brutal. I que surtin diaris nous i que entenguin que el model de negoci és en català, això són coses fantàstiques.

T'has perdut algun concert del Bruce Springsteen des que treballes a El matí ?

Doncs no, sempre tinc sort. Quan feia el Crónicas mai vaig coincidir amb feina, excepte un dia que li vaig dir al Sardà: avui no vinc perquè me'n vaig a Madrid a veure aquest home. Crec que l'any que ve torna.

I l'entrevistaràs a El matí?

És possible. Sempre volem tenir els protagonistes de l'actualitat.

stats