Operatiu policial les 24 hores del dia a la Llagosta per evitar revenges

Els tres detinguts pels aldarulls queden en llibertat i l'alcalde retreu a la Generalitat que no hagi ajudat a resoldre el conflicte

Un operatiu policial dels Mossos d'Esquadra vigila les 24 hores del dia la zona de la Llagosta on el cap de setmana hi van haver aldarulls. El dispositiu vol evitar possibles revenges per l'enfrontament de dissabte, en què es van llançar objectes entre veïns i membres d'una família conflictiva. "Es mantindrà fins que la situació es calmi", ha assegurat l'alcalde del municipi, Óscar Sierra, després de reunir-se amb el director dels Mossos, Andreu Martínez. En aquesta trobada Martínez també ha mostrat el compromís d'activar els efectius de les comissaries pròximes a aquesta població del Vallès Oriental i els antiavalots. L'alcalde ha afegit que l'operatiu "de contenció" ha de permetre que no es repeteixi "cap acte violent per part de ningú" o poder oferir una resposta "ràpida".

Sierra ha admès que hi ha preocupació entre els veïns per si els membres de la família conflictiva prenen represàlies. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que la família ha comunicat que preveu tornar al pis ocupat on van passar els aldarulls. Sierra ha relatat que "el detonant" que va provocar la mobilització de dissabte va ser que aquesta família havia intentat ocupar uns altres pisos del municipi. Això va fer que els veïns, "que estan molt cremats", s'organitzessin i sortissin als carrers de la Llagosta i acabessin la protesta davant l'habitatge ocupat on residia la família. La tensió va culminar amb el llançament d'objectes entre uns i altres, com es veu en els vídeos enregistrats. Després de la manifestació, la família va decidir marxar –de moment– del domicili.

Arran dels aldarulls es van detenir tres dels manifestants, que diumenge van quedar en llibertat amb càrrecs. Segons ha informat aquest dilluns el jutjat d'instrucció número 1 de Mollet del Vallès, dos d'ells van declarar i el tercer es va acollir al dret de no fer-ho. Després tots tres van sortir en llibertat provisional. El jutjat ha concretat que el cas està obert pels delictes de lesions, danys a un vehicle policial i desordres públics.

Tres detinguts pels aldarulls a la Llagosta en una protesta veïnal de rebuig a una família

Crítiques a la Generalitat

L'alcalde de la Llagosta (del PSC) ha retret a la Generalitat que no hagi ajudat a resoldre el conflicte. Abans dels aldarulls Sierra ja havia fet arribar una petició al conseller d'Interior, Miquel Buch, perquè reforcés la presència policial al municipi. Aleshores va apuntar que els membres de la família conflictiva acumulaven un gran nombre de denúncies per agressions –físiques i verbals–, baralles, robatoris i intents d'ocupació d'altres domicilis. A part de la reclamació al departament d'Interior, Sierra ha afegit que s'ha fet arribar al departament d'Afers Socials que diversos menors formen part de la família, malgrat que ha assegurat que no s'ha donat resposta a la situació: "Estem esperant una reunió".

També ha qüestionat que les diverses denúncies que s'han presentat contra la família encara no han tingut cap conseqüència penal. "La Llagosta ha dit prou i les institucions estan trigant massa a donar una solució", ha subratllat. Sobre la protesta de dissabte, de la qual ha condemnat la violència, l'alcalde ha afirmat que la mobilització veïnal "no va ser racista" perquè estava formada per persones de diferents orígens. "Tothom és benvingut, sempre que mantingui un mínim de convivència", ha conclòs.