Societat 31/03/2011

"És un llibre de cultura, de la nostra cultura, de cultura global"

Impulsor Amb Agustí Borrell i Rafael Argullol, ha escrit la introducció de la nova edició del text bíblic, que aspira a tenir ressò

J.s.
2 min

Per què defensen que és tan important conèixer la Bíblia?

Perquè és un dels referents humans més bàsics. Qualsevol producció cultural, artística o literària planteja unes preguntes de fons. Per això, la literatura i l'art s'han reconegut sempre en la Bíblia. El relat bíblic és un gran bagul d'elements que han provocat grans creacions humanes. La Bíblia és molt potent com a estructura literària i simbòlica.

Argumenten, amb èmfasi, que el món occidental no s'explica sense la Bíblia.

És impossible. És com si algú anés a Tailàndia i no conegués res del budisme. No entendria res d'aquella societat, des del caràcter de la gent fins als temples. El text bíblic no és només el de l'Església, és el text d'una societat i d'una cultura que ara és global. No es pot dir que la Bíblia sigui el text d'Europa. En aquest moment en què la civilització occidental ha estat la que s'ha globalitzat, la Bíblia passa a ser un llibre global. I hi ha una altra qüestió, l'Església cristiana està implantada a tot el món. Això ha fet que hi hagi textos bíblics en més de 2.000 llengües. S'ha traduït molt més que Shakespeare o Cervantes. La Bíblia és un llibre de cultura, de la nostra cultura i de la cultura global.

El projecte vol combatre el desconeixement dels textos bíblics.

Sóc biblista, em dedico a estudiar professionalment la Bíblia. I m'adono de les dificultats que molta gent expressa, no només del món eclesial sinó també del món de la cultura. Reivindiquem lluitar contra aquest desconeixement. I també pensem que la identificació de la Bíblia amb el confessionalisme catòlic forma part d'una altra època. Reduir la Bíblia a un llibre d'una confessió religiosa no és ajustat. Les fronteres han desaparegut. Amb aquest projecte no pretenem ser, en cap cas, missioners encoberts. L'interès per qualsevol obra religiosa del món, vingui d'on vingui, no pot suplir el coneixement del llibre que estructura Occident, ens agradi o no.

Reaccionen davant d'una societat secularitzada?

Secularitzat vol dir buidat de referents religiosos. Però no acabo de veure que aquest buit sigui tan evident com tantes vegades es diu. Per exemple, si la situació de Catalunya és així, algú m'hauria d'explicar perquè l'obra de teatre més representada són els Pastorets, i perquè encara es fan cavalcades de Reis i s'omplen els espais on s'escenifica la Passió. No estic negant que hi hagi en el cor de moltes persones una buidor de referents religiosos, però estic veient que algunes persones fan una reflexió de retorn. M'ha sorprès la comprensió immediata de la iniciativa. Ningú se l'ha mirada com una invasió.

stats