Societat 15/09/2016

L’esperança de vida de les persones amb llicenciatura és gairebé 4 anys superior

Un estudi, publicat en el primer número de l’Observatori Social de “la Caixa”, afirma també que els homes llicenciats viuen fins a cinc anys més, mentre que les dones només 2,6

Ara
2 min
Presentació del primer número, L'educació com ascensor social, de l'Observatori Social "la Caixa"

BarcelonaEstudiar allarga la vida. Les persones amb una llicenciatura viuen fins a quatre anys més que aquells que no en tenen, segons ha explicat avui Miguel Requena, cateràtic de Sociologia de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED). Requena és l’autor de l’estudi L'educació com a ascensor social, que s’ha publicat dins del primer número del nou Observatori Social de “la Caixa”. Al document també s'informa que els homes llicenciats viuen fins a cinc anys més, mentre que les dones només 2'6.

L’informe en qüestió també revela que l’avantatge que dóna tenir un títol universitari és major com més baixa és la posició social de partida; és a dir, que els llicenciats amb orígens socials més baixos tenen fins a 14 vegades més probabilitats d’accedir a les classes professionals i directives que les persones que no van acabar l’educació secundària. Aquells que provenen de classes mitges tenen 3 vegades aquestes possibilitats, mentre que els universitaris amb pares amb ocupacions professionals, només el doble.

L’estudi, que s’ha presentat aquest matí a CaixaForum Madrid i pretenia indagar sobre el sistema educatiu i la seva relació amb altres indicadors socials i laborals, també ha demostrat que el risc de descens social de les classes treballadores és invers a la seva titulació: les persones amb més titulació tenen menys risc de descendir socialment. Requena ha conclòs la seva intervenció recordant que, tal i com demostra l’informe, l’educació també protegeix del descens social perquè defensa de l’atur: contra més alt sigui el nivell educatiu d’una persona, menys probabilitat té d’acabar a l’atur i viceversa, tant en períodes de creixement econòmic com de recessió.

stats