Societat 08/08/2011

Lloret, de la 'llei seca' al 'turisme de borratxera'

El municipi gironí no aconsegueix treure's l'etiqueta que crida a turistes amb ganes d'alcohol i festa sense parar malgrat les ordenances municipals

Redacció
2 min
L'avinguda Just Marlès de Lloret de Mar, zona d'oci nocturn de la població / ACN

BarcelonaEls enfrontaments entre policia i turistes amb un excés d'alcohol a la sang a Lloret de Mar són comuns a la ciutat gironina. Malgrat els intents de controlar els excessos i la mala fama turística, el municipi no se'n surt per evitar que Lloret abanderi el concepte de 'turisme de borratxera' que va popularitzar l'exconsellera d'Interior, Montserrat Tura l'any 2004 i que copsa els mesos d'estiu.

La matinada d'aquest dilluns els episodis de tensió entre la policia i uns 400 turistes s'han repetit. Centenars de joves han participat en els disturbis que han acabat amb un jove francès detingut.

El primer intent per eradicar aquest turisme és de l'any 1998. El 25 de juny d'aquell any el govern local va aprovar una ordenança que prohibia la venda d'alcohol entre les 11 de la nit i les 8 del matí als establiments que no eren bars ni discoteques i tampoc es permetia el seu consum al carrer. Aquesta norma va rebre el nom de 'llei seca', però va tenir poc efecte ja que els turistes no la coneixien i els venedors buscaven fórmules per saltar-se-la. Més tard, el govern local va rebaixar l'ordenança negociant amb els locals d'oci i els hotelers.

L'any 2004 la polèmica es va encendre quan l'aleshores consellera d'Interior, Montserrat Tura, va assenyalar Lloret com el principal focus del "turisme de borratxera". El 17 d'agost, dies després que els Mossos detinguessin 14 persones per un enfrontament, Tura va denunciar que "hi ha empresaris que viuen d'organitzar rutes per a turistes que busquen el coma etílic". Les declaracions van encendre les brases i Tura va rebre les crítiques de l'ajuntament i el sector turístic de la Costa Brava. Mesos més tard, funcionaris del consistori van parodiar aquest tipus de turisme.

Les batusses entre turistes o amb la policia són habituals en l'ambient nocturn de Lloret els mesos de juliol i agost. Així ho reflectia també la revista alemanya 'Der Spiegel' en un reportatge que va publicar l'any 2008 en què destacava la "festa sense control" que es pot trobar a la ciutat.

stats