Societat 28/01/2013

El cap de la màfia russa admet davant el jutge que va pagar viatges a Moscou a l'exalcalde de Lloret

El magistrat ha decretat presó sense fiança per a Petrov, el seu cunyat i l'arquitecta

Acn
2 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha decretat presó sense fiança per al suposat cap de la màfia russa establert a Catalunya i detingut divendres en l'operació Clotilde a Lloret de Mar, Andrei Petrov, juntament amb sis persones més. També ha adoptat la mateixa mesura per al seu cunyat, Konstantin Mischanin, a qui acusa de ser la seva mà dreta i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, i per a l'arquitecta Pilar Gimeno, que s'ha negat a declarar.

Aquesta tarda prendrà declaració a la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, que també ha estat detinguda, el president del Club d'Hoquei de Lloret, Joan Perarnau, i al pare de Petrov, Boris.

Dues hores de declaració

Petrov ha prestat declaració durant dues hores i el jutge li imputa delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals en el si de l'organització criminal, falsedat mercantil i suborn.

El suposat cap mafiós ha admès que va pagar dos desplaçaments de l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, a Moscou. Un dels viatges sembla que el va fer Crespo amb la seva família, i un altre amb motiu d'un fira turística, segons fonts de l'Audiència Nacional.

El jutge investiga també si el patrocini de l'empresa de Petrov, Development Diagnostic Company (DDC), al club d'hoquei de la localitat -la marca apareix impresa a les samarretes dels jugadors- coincideix amb l'adjudicació a aquesta empresa de la reconversió de l'antiga plaça de Braus en un centre comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i DDC van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials. La decisió va ser criticada per l'oposició.

Aquest dilluns, l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU, Xavier Crespo, ha negat haver rebut diners i regals de l'empresari rus. En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Crespo ha defensat que l'actuació del consistori amb les inversions de l'empresari rus, que va comprar l'antiga plaça de braus del municipi, reconvertida en centre comercial i equipaments públics, "va ser correcta". Crespo sí que ha reconegut que Petrov li va pagar un viatge a Rússia, on va anar a conèixer la seva empresa. A més, diu que de la seva inversió al municipi, un 65% va anar destinat a equipaments públics.

El jutge entén que l'arquitecta de Lloret Pilar Gimeno, que aquest dilluns s'ha negat a declarar, era la persona que feia de vincle entre Petrov i l'Ajuntament de Lloret. Velasco ha determinat per a ella també presó sense fiança. Li imputa els mateixos delictes que a Petrov, tret del de pertinença a organització criminal, igual que al pare de Petrov, Boris Petrov. La seva germana Teresa, que també ha estat detinguda, gestionava una cinquantena de pisos, a més de locals comercials i places d'aparcament a Lloret.

Segons publica l'ARA aquest dilluns, l'exalcalde Xavier Crespo −que no està imputat−, va cobrar milers d'euros de Petrov a canvi d'un tracte de favor per part de l'Ajuntament. Crespo nega rotundament aquestes informacions i assegura que no ha rebut mai "ni un euro".

stats