LLEI DEL TABAC
Societat 24/01/2011

El 17% de locals inspeccionats cometen algun incompliment de la nova llei del tabac

En una de cada sis inspeccions s'han detectat incorreccions en la senyalització, mentre que només en un 0,6% s'hi ha vist gent fumant

Acn
2 min

BarcelonaEl 17% de locals inspeccionats a Catalunya durant les dues primeres setmanes d'aplicació de la nova llei del tabac cometen algun incompliment, segons informa el departament de Salut. De les 2.002 inspeccions fetes, en una de cada sis s'han detectat incorreccions en la senyalització, mentre que només en un 0,6% s'hi ha vist gent fumant. A més, en un 0,6% s'hi han detectat altres problemes, específicament amb les màquines expenedores, i la direcció general de Salut Pública ha rebut un total de 23 denúncies que els ciutadans han presentat als diferents registres de l'administració.

El departament de Salut valora molt positivament el compliment de la llei i informa que ajudarà a evitar entre 700 i 800 morts per tabaquisme passiu, que són les que es produeixen cada any a Catalunya. La llei 42/2010 de mesures sanitàries davant del tabaquisme prohibeix fumar en tots els espais públics tancats (amb molt poques excepcions) i així s'evita l'exposició a l'aire contaminat pel fum de tabac.

On s'han realitzat més inspeccions és a Ponent i a l'àmbit metropolità. A Ponent, s'hi ha fet 561 inspeccions i s'han detectat 117 locals amb la retolació incorrecta i 4 on es consumia tabac. A Barcelona ciutat i l'àrea metropolitana s'han fet 614 inspeccions, en què s'han detectat 74 incompliments i un establiments on es fumava.

A les comarques gironines s'han fet 294 inspeccions, amb un resultat de 40 locals mal senyalitzats i cinc que cometien altres incorreccions. Al Camp de Tarragona, els inspeccionats són 152 mentre que els mal retolats són 42 i 2 els locals on es consumia tabac.

Un total de 128 inspeccions s'han fet a les comarques centrals, on s'han detectat 32 locals mal retolats i 2 on es permetia fumar. A l'Alt Pirineu s'han fet 113 inspeccions i s'han trobat 20 locals que no senyalitzaven bé i a les Terres de l'Ebre, amb 66 inspeccions, s'han detectat 15 locals mal retolats.

stats