Societat 12/02/2012

L'onada de fred siberià deixa temperatures mínimes rècord

Algunes de les més baixes són Banyoles (-7,7), la Quar (-11,5), Prades (-12,9), Font-rubí (-4,9) i Nulles (-4,9) baten els seus registres

Acn
2 min
El fred dels últims dies ha fet gelar part de l'estany del parc de les Casernes a Girona / ACN

BarcelonaL'onada de fred siberià està trencant rècords de temperatura mínima a diverses poblacions de Catalunya. Durant aquesta passada matinada, les estacions meteorològiques de Banyoles (-7,7), la Quar (-11,5), Prades (-12,9), Font-rubí (-4,9) i Nulles (-4,9) han registrat la temperatura més baixa des que es recullen dades i han polvoritzat les mínimes d'altres onades de fred com la de gener del 2005 o la de desembre del 2001. De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la passada nit ha estat la més freda de l'episodi a punts de l'interior (Ripollès, Conca de Barberà, Noguera) i del Prelitoral (Alt i Baix Empordà i Selva). De matinada ha nevat molt feblement al Litoral i Prelitoral de Barcelona. S'ha vist nevar a punts del Baix Llobregat, del Barcelonès, del Vallès Occidental, del Vallès Oriental, del sud d'Osona i del Maresme, però les precipitacions han estat molt febles i no han acumulat cap gruix.

Les glaçades han afectat novament tot el país excepte una petita àrea del delta de l'Ebre i del centre de la ciutat de Barcelona. Les temperatures més baixes s'han assolit a les cotes altes del Pirineu, amb valors inferiors als -15 per sobre d'uns 2.000 m d'altitud, però resulta destacable que en algunes fondalades de la serralada, i fins i tot de la Depressió Central, també s'han enregistrat temperatures entre els -10 i els -15 , o fins i tot lleugerament inferiors, com ha passat al fons de la Cerdanya i de la Vall d'Aran.

La predicció indica que al llarg d'aquest diumenge a la tarda no es descarta que hi pugui haver algun ruixat a punts de l'interior del nord-est del país, sobretot a zones de muntanya, que serien en forma de neu o calabruix. Demà dilluns s'esperen nevades febles al vessant nord del Pirineu a partir de mitja tarda.

Continuen les baixes temperatures

Pel que fa a la temperatura, continuarem parlant d'ambient molt fred, amb valors que demà seran tan baixos com els d'avui, tot i que en algun punt del Pirineu podran quedar una mica més alts com a conseqüència del vent del nord que aquesta propera nit bufarà fort amb cops molt forts en aquella zona. Les temperatures mínimes voltaran entre -15 i -10 al Pirineu; entre -11 i -6 al Prepirineu, a la Depressió Central i al Prelitoral nord; entre -7 i -2 a la resta del Prelitoral i al Litoral nord, i entre -3 i 2 a resta del Litoral. A mesura que avanci aquesta propera setmana, la temperatura tindrà tendència a recuperar-se progressivament, tot i que l'ambient fred continuarà fins al proper el cap de setmana.

stats