Societat 23/04/2011

L'operen per error d'un dit sa i no li demanen disculpes

El director de l'hospital reconeix l'error però el cirurgià i el centre al·leguen que l'altre dit també s'havia d'intervenir

Acn
2 min
Jorge Enrique V.M. ensenya el dit que li van operar per error

BarcelonaUna simple operació per una lesió lleu en un dit va acabar amb un altre dit operat i un metge cirurgià que no admet l'error i que el va justificar dient que el dit sa no ho estava i que també s'havia d'operar. El cas pot arribar a judici, després que la víctima ho hagi posat en mans d'un advocat, que recorda que les pòlisses d'assegurança dels hospitals cobreixen aquest tipus de negligències mèdiques. L'home portava el dit petit de la mà dreta amb una fèrula, però quan va sortir del quiròfan va veure que l'havien operat del dit índex de la mateixa mà i va reclamar que el tornessin a entrar i l'operessin del dit que veritablement ho necessitava, segons ha explicat a l'ACN.

Jorge Enrique V. M. va tenir un petit accident domèstic que li va provocar lesions al dit petit. Després d'algunes proves, el van citar per operar-se al Consorci Sanitari de Terrassa. Li van posar anestèsia local a tot el braç i no va poder veure directament l'operació. Quan el van treure del quiròfan va veure que li havien operat un dit que no tocava. Es va queixar als infermers i el van tornar a la sala d'operacions, on, aquest cop sí, el van operar del dit petit.

Fins al dia següent cap responsable el va visitar a l'habitació on es recuperava de l'operació. El metge que el va operar no va admetre l'error, sinó que va justificar-se dient que el dit índex estava "lax" i també s'havia d'operar. En canvi, el director de traumatologia sí que va admetre l'error i li va dir al pacient que li enviarien una carta de disculpes. La sorpresa va arribar quan en la carta del centre es tornava a ometre l'error i es justificava l'actuació mèdica. Preguntada per l'ACN, la direcció del centre no ha volgut fer declaracions sobre el cas.

L'advocat del pacient, Borja Masramon, explica a l'ACN que ara "pot fer gràcia, però és molt greu, és un error garrafal", perquè el metge, seguint el mateix criteri, "podria haver-li operat el cor o extret un ronyó". A més, segons ell, l'excusa del metge no té cap sentit perquè el pacient ja estava sent traslladat fora del quiròfan.

El mateix argument fa servir l'afectat, que diu que els metges li haurien d'haver demanat permís exprés per operar-lo d'una cosa no prevista. També es queixa que en la carta del centre s'arriba a dir que era ell qui hauria d'haver dit als metges quin dit li havien d'operar, cosa que no troba que sigui la seva responsabilitat, i menys encara quan ell ja era a la taula d'operacions. A més, recorda que el dit que s'havia d'operar tenia una fèrula i que a l'altre no hi tenia res.

"Els professionals no som màquines, som humans, tots cometem errors, però per això hi ha les assegurances. Però quan un comet un error ha d'admetre la seva culpa", explica Masramon, que afegeix que "aquest home és molt noble i només volia disculpes, però ara està ferit". "Fets com aquests no poden quedar en la impunitat", rebla el pacient.

stats