Crim organitzat
Societat 03/12/2011

La màfia és responsable del 5% dels homicidis de Catalunya

Les bandes de crim organitzat, principalment italianes i russes, trien Catalunya com a centre d'operacions per la condició de porta d'entrada a Europa i per la costa mediterrània

Acn
2 min

BarcelonaEl comissari de la Divisió d'Investigació Criminal, Josep Lluís Trapero, ha explicat, en declaracions a l'ACN, que "dels 90-95 homicidis que es produeixen anualment, només entre 4 i 6 són per obra del crim organitzat, sempre per motius relacionats amb el narcotràfic", explica Trapero. El cap de la DIC dels Mossos d'Esquadra coincideix amb les opinions que experts, policies i juristes han donat al llarg d'aquesta setmana a les Jornades de Crim Organitzat celebrades a l'Institut de Seguretat Pública a l'hora d'assegurar que "Catalunya està en un lloc estratègic, amb costa al Mediterrani i a la porta d'entrada a Europa". Per això s'ha convertit en una destinació dels grups de crim organitzat, sobretot de narcotràfic. El clima agradable és la cirereta del pastís que acaba completant la capacitat de seducció del país als ulls dels mafiosos.

Els grups italians, com la 'Ndrangheta, que els Mossos tenen "localitzats", vénen "fugint del seu país d'origen per guerres amb altres grups". Des d'aquí organitzen la seva activitat delictiva. La 'Ndrangheta, concretament, gestiona les importacions de cocaïna i la seva exportació a països del nord d'Europa. L'altra gran màfia és la russa. Aquí sobretot "blanquegen diners" i duen a terme algunes activitats criminals relacionades "amb delictes patrimonials".

Però tant italians com russos vigilen molt, i "és molt estrany que en territori català utilitzin la violència". Són violents als seus països d'origen, però aquí "van amb molt de compte per no molestar les institucions", explica Trapero, "mouen negocis, donen ordres, negocien, però no es comporten de manera violenta".

Trapero no ha volgut aclarir si urbanitzacions de la costa empordanesa són nuclis residencials escollits per la màfia russa. Sí que ha reconegut que "per aquesta zona" i per altres de costaneres de Tarragona, on hi ha "grans urbanitzacions", és on més s'estan concentrant.

stats