SUCCESSOS
Societat 17/10/2012

La màfia xinesa evadia fins a 300 milions a l'any

La Policia Nacional desarticula una màfia xinesa especialitzada en contraban i blanqueig de capital i deté vuitanta persones a tot l'Estat. El grup enviava fins a 300 milions d'euros a l'any a la Xina.

Laura Díaz-roig
3 min
MACROOPERATIU POLICIAL  Un dels ciutadans xinesos detinguts ahir a Barcelona arribant a la comissaria de  la policia espanyola  a Via Laietana.

BARCELONA.Més d'un centenar d'ordres de detenció emeses, embargaments bancaris a 122 persones i 235 societats, 120 escorcolls i 6 milions d'euros en metàl·lic confiscats, a més d'obres d'art i joies. L'operació de l'Audiència Nacional -encapçalada per la Fiscalia Anticorrupció i executada per la Policia Nacional- contra la màfia xinesa es va desplegar ahir per tot l'Estat, especialment a Madrid i Barcelona. Al tancament d'aquesta edició l'operatiu continuava obert i entre els detinguts hi ha almenys quatre càrrecs públics -el regidor socialista de Seguretat Ciutadana de Fuenlabrada, José Borrás; una treballadora de la Subdelegació del govern a Zamora relacionada amb el servei d'estrangeria, i dos més que no han transcendit-, un inspector de la Policia Nacional, un sergent de la Guàrdia Civil i l'actor porno Nacho Vidal. Aquest últim va ser detingut ahir a Mataró amb la seva germana, María José, per suposadament haver ajudat a blanquejar diners.

La macrooperació policial, batejada com a Emperador, ha permès destapar una important organització criminal formada principalment per xinesos i que enviava a la Xina fins a 300 milions d'euros a l'any procedents del contraban de mercaderies que realitzava a l'Estat. Un dels detinguts és un dels suposats caps de la trama, l'empresari xinès Gao Ping, propietari de galeries d'art i de naus industrials al polígon Cobo Calleja de Fuenlabrada -conegut com el Chinatown madrileny pel gran nombre d'establiments de venda a l'engròs-, on es va descobrir l'entrada il·legal de contenidors de productes que va originar la investigació, ara ja fa dos anys.

El fiscal en cap d'Anticorrupció, Antonio Salinas, va explicar ahir en roda de premsa que la majoria de detinguts estan acusats de blanqueig de capital i de pertànyer a un grup organitzat, delictes sobre els quals "pivoten" d'altres com el suborn a autoritats espanyoles, falsedat documental, contraban, coaccions i amenaces. També haurien comès delictes contra la Hisenda Pública i contra la propietat intel·lectual, així com delictes contra els treballadors relacionats amb la immigració il·legal.

Contraban i blanqueig

El modus operandi del grup criminal començava amb el contraban de mercaderies, introduïdes a l'Estat escapant-se dels controls oficials a través dels ports de Barcelona i València. Per blanquejar els diners no declarats, fruit de la venta dels productes, el grup utilitzava diferents mètodes. Alguns eren més rudimentaris, com treure'ls en metàl·lic en maletes fins a la Xina -on s'invertia en immobles-, i d'altres més elaborats: entregant els diners a espanyols -i també israelians- amb comptes en paradisos fiscals a canvi de transferències des d'aquests països a la Xina. També es blanquejaven a través d'agències que ells mateixos creaven.

El fiscal en cap d'Anticorrupció va matisar ahir que per aconseguir blanquejar aquests diners el grup criminal necessitava "subornar funcionaris, falsificar documents oficials i fins i tot amenaçar els seus propis compatriotes". Salinas va aclarir que no es tracta de màfia xinesa sinó de "grups criminals organitzats liderats per xinesos que han muntat els seus negocis a l'Estat i s'han emportat els diners obtinguts de manera il·lícita al seu país", a diferència d'altres màfies, com la russa, que comet el delicte fora de l'Estat però blanqueja els diners en territori espanyol.

Abast internacional

De moment s'han detingut una vuitantena de persones -mitja dotzena a Catalunya- de les 110 ordres de detenció emeses. El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas, Fernando Andreu, començarà avui amb els interrogatoris. Salinas va destacar ahir que també hi haurà una vintena de detencions en altres països, tot i que no va voler especificar quins perquè l'operació encara està oberta. Uns 500 agents, entre la Policia Nacional, el Servei de Vigilància Duanera i l'Agència Tributària, es van mobilitzar ahir en el macrooperatiu, que es va desenvolupar en diverses províncies com Madrid, Barcelona, Zamora, Màlaga, Sant Sebastià i València. El secretari d'estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, va qualificar l'operació d'extraordinària, ja que "ataca l'arrel" d'una determinada delinqüència que afecta la competitivitat a l'Estat i té un fort impacte econòmic.

stats