Societat 02/06/2014

El magistrat del TC enxampat en moto begut presenta la dimissió i el president de l'òrgan li accepta

Enrique López va ser designat a proposta del PP el 2013. Els fets van passar aquest diumenge, quan va donar positiu en un control d'alcoholèmia després de ser enxampat conduint sense casc

Efe
3 min

MadridEl president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, ha acceptat la dimissió que li ha presentat aquest dilluns el magistrat Enrique López, després de ser imputat per la Policia Municipal de Madrid per un possible delicte contra la seguretat viària.

López va ser enxampat ahir conduint la seva moto begut i sense casc, després de saltar-se un semàfor. Els fets van passar cap a 7.30 hores del matí al Paseo de la Castellana de Madrid. El magistrat va quadruplicar la taxa d'alcoholèmia permesa.

El TC ha informat en un comunicat que Francisco Pérez de los Cobos ha acceptat la dimissió irrevocable que aquest matí de dilluns ha presentat Enrique López. En la nota, De los Cobos "agraeix la sensibilitat institucional que Enrique López ha demostrat en prendre aquesta decisió, així com els serveis prestats durant el temps en què ha exercit el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional".

Enrique López va accedir al TC el juny del 2013 dins la quota dels dos magistrats escollits pel govern espanyol, de manera que la persona que el substitueixi haurà de ser aprovada en Consell de Ministres.

López es trobava al TC en situació de serveis especials ja que la seva plaça és a la Sala Penal de l'Audiència Nacional, on es va incorporar el 2008 a la secció segona després de l'etapa com a portaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan pel qual va ser proposat pel PP com a vocal.

El magistrat haurà d'optar ara entre situar-se en excedència de la carrera judicial o tornar a ser magistrat de l'Audiència Nacional a l'espera de judici, segons han informat fonts del CGPJ.

Si no ho fa, el jutge quedaria en situació d'excedència voluntària, perdria la seva plaça en el tribunal i esperaria la decisió del Tribunal Suprem per saber si manté o no la seva condició d'aforat, ja que si perdés aquesta condició per no ser magistrat de l'audiència e jutjaria un tribunal ordinari.

En el cas d'optar per aquesta alternativa, es podria interpretar que, almenys de moment, López hauria deixat la seva carrera judicial per a actuar com a jurista en l'àmbit privat.

L'altra possibilitat que li queda al dimissionari és demanar el seu reingrés a l'Audiència Nacional en els propers vint dies. De fer-ho així, es reincorporaria i el seu futur immediat estaria regulat per la llei orgànica del poder judicial i en qualsevol cas pel Codi Penal.

Segons la llei orgànica del poder judicial i la interpretació que en fa el CGPJ, si el Suprem li obre judici oral, el magistrat seria suspès de sou i feina provisionalment.

Aquesta suspensió seria provisional sempre que la condemna no fos una pena de presó que superés els sis mesos, cosa molt probable, ja que López ha reconegut els fets i no té antecedents. El més probable, doncs, seria que la sentència fos de conformitat i comportés només una multa. És a dir, com que López no serà castigat amb pena de presó de més de sis mesos, deixaria d'estar suspès quan el Suprem dictés sentència.

D'aquesta manera no seria expulsat de la carrera i, com que la suspensió hauria estat pel breu espai de temps comprès entre l'obertura de judici i la sentència, tampoc perdria la seva plaça com a magistrat de l'Audiència Nacional.

L'associació estatal de víctimes d'accident de trànsit (DIA) considera encertada la decisió d'Enrique López de dimitir i, en un comunicat, qualifica d'irresponsable la seva conducta.

No obstant això, destaca que la decisió de renunciar al seu càrrec és "la que ha d'adoptar", ja que els polítics i els jutges "són els primers que han de donar exemple".

Enrique López no ha fet declaracions als periodistes que s'han personat avui al TC tot i que ahir en declaracions a Efe va reconèixer els fets i va assumir les conseqüències.

"Reconec els fets i assumeixo les conseqüències que tenen", va dir López ahir, que va afegir: "Hi ha circumstàncies personals que ho podrien justificar, però no vénen al cas".

stats