Societat 01/06/2014

Enrique López presentarà aquest dilluns la dimissió com a magistrat del TC després de ser enxampat en moto begut i sense casc

El jutge va ser designat a proposta del PP el 2013. Els fets han passat aquest diumenge al matí, quan ha donat positiu en un control d'alcoholèmia després de ser enxampat conduint sense casc

Europa Press
2 min

MadridEl magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Enrique López presentarà aquest dilluns la dimissió al president d'aquest òrgan, Francisco Pérez de los Cobos, segons ha confirmat el mateix magistrat a Europa Press.

La decisió es produeix al cap d'unes hores que López hagi donat positiu en un control d'alcoholèmia, després de ser interceptat pel fet de circular en moto sense casc i d'haver-se saltat un semàfor.

En declaracions a Europa Press, López ha assenyalat que, des d'un primer moment, ha assumit els fets, així com les conseqüències, i que la dimissió és fruit d'aquesta decisió. Per aquest motiu, el magistrat, designat a proposta del PP el 2013, presentarà demà la dimissió com a membre de tribunal de garanties i així ho comunicarà a Pérez de los Cobos.

Els fets han passat cap a dos quarts de set d'aquest matí, quan uns agents de la Policia Nacional han demanat al jutge que s'aturés després de veure'l circular amb la moto pel passeig de la Castellana sense casc.

Els agents han donat avís dels fets a la Policia Municipal, que s'ha personat al lloc dels fets per sotmetre López a un control d'alcoholèmia, en el qual ha donat positiu.

Imputat per un delicte contra la seguretat viària, per haver quadruplicat la taxa d'alcoholèmia

Els agents han imputat Enrique López per un possible delicte contra la seguretat viària després de quadruplicar la taxa d'alcoholèmia permesa. Segons han informat a l'agència Efe fonts de la investigació, el comunicat fet per la unitat d'atestats de la Policia Municipal de Madrid reflecteix que el jutge s'ha sotmès durant gairebé una hora a set proves d'alcoholèmia, que no han estat vàlides. Els agents han constatat que, en aquests intents, el jutge "tallava la bufada sense motiu aparent" i els agents l'han informat que la seva actitud podia ser considerada "com a negativa a fer la prova d'alcoholèmia", amb les "conseqüències legals" corresponents.

El primer resultat positiu ha reflectit una taxa d'alcoholèmia d'1,12 mil·ligrams per litre d'aire expirat, que al cap de 18 minuts s'ha reduït a una de 0,98, respecte del 0,25 permès.

"Qüestió privada"

Enrique López va ser designat com a magistrat del Tribunal Constitucional a proposta del govern espanyol el juny del 2013, després de sis anys de vetos del PSOE.

El Tribunal Constitucional considera una "qüestió privada" els fets en els quals s'ha vist involucrat aquest diumenge el magistrat Enrique López. Així ho han assenyalat a Europa Press fonts d'aquest òrgan, que han assenyalat que no tenen previst fer cap comunicació pública sobre el fet.

El TC és un òrgan jurisdiccional autònom que no forma part del poder judicial, motiu pel qual els seus magistrats no responen disciplinàriament davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), encara que siguin jutges.

La llei orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), que és la que regula aquest òrgan, preveu a l'article 23 les causes de cessament dels magistrats. Una d'aquestes causes és haver estat declarats responsables civilment per frau o condemnats per delicte dolós o per culpa greu.

stats