SALUT
Societat 10/03/2012

Tinc mal d'esquena

Mònica L. Ferrado
4 min
Tinc mal d'esquena

El mal d'esquena és la primera causa de baixa laboral. Pocs se'n salven. Segons estimacions de la Societat Espanyola de Reumatologia, un 90% de les persones en patiran en algun moment de la seva vida. "Ens afecta tant perquè caminem sobre dues potes. Els animals quadrúpedes en pateixen molt menys", afirma Lluís Orozco, especialista en traumatologia i teràpies regeneratives del Centre Mèdic Teknon.

La nostra complexió ho propicia, però també és cert que vigilar les nostres postures, els moviments que fem i fer exercici pot ajudar a prevenir bona part del patiment. "Quan seiem podem augmentar la pressió sobre les vèrtebres, les cultures asiàtiques que seuen a la gatzoneta pateixen menys de patologia lumbar", afegeix Orozco.

Per començar, els especialistes recomanen revisar el nostre dia a dia. Des del calçat fins a la cadira en què seiem vuit hores diàries, passant pel que mengem. Com més quilos s'acumulen, més probable és que la columna se'n ressenti L'estrès també hi contribueix. L'esquena és una diana de les tensions emocionals, explica Orozco.

La prevenció també passa per fer tot el possible per tenir una bona musculatura, explica Josep M. Casamitjana, cap de patologia cervical de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Relaxar la columna amb estiraments musculars suaus i progressius també hi ajuda.

Quan ja s'ha diagnosticat una lesió concreta, "el millor és anar a algun centre per aprendre una taula d'exercicis adequada", explica. Deu minuts al dia de gimnàstica adequada acostuma a ser suficient. A l'hora d'optar per teràpies com l'osteopatia o altres manipulacions, Casamitjana recomana molta prudència. "De vegades es practiquen sense un coneixement sòlid", adverteix l'especialista.

Dieta i exercici contra la lumbàlgia

Els especialistes de la Societat Espanyola de Reumatologia adverteixen que l'increment de la incidència de l'obesitat anirà lligat a una incidència més gran dels problemes a la zona baixa de l'esquena, a les lumbars. Cal diferenciar entre les lumbàlgies agudes, que poden durar uns dies, dos o tres, i no desaparèixer fins als deu, de les lumbàlgies cròniques. Les primeres són conseqüència d'un sobreesforç, per algun problema de salut puntual o fins i tot per ansietat. Descansant, aplicant calor i prenent analgèsics antiinflamatoris desapareix. Les segones poden ser per alguna alteració de la columna. "Quan el dolor és molt intens i dura molts dies, aleshores cal anar al metge", afirma Orozco.

Cèl·lules mare contra les hèrnies

Si la causa és una hèrnia discal pot ser necessari intervenir-hi. En aquests casos la vèrtebra està desgastada i pessiga la medul·la. Comencen a haver tècniques per tractar-la sense operar si es detecta en estat molt incipient i el teixit nerviós encara no ha sortit. L'Instituto de Salud Carlos III de Madrid i el Centre de Salut Teknon de Barcelona col·laboren en un projecte de medicina regenerativa per fer servir cèl·lules mare per regenerar l'os desgastat. S'ha assajat amb el trasplantament autòleg (cèl·lules mare pròpies de l'os de la pelvis) amb deu pacients, dels quals nou han notat millora.

Professions amb més risc de dolor cervical

El cap pesa entre 6 i 7 quilos. És una de les parts més denses del nostre cos mentre que les vèrtebres que el sostenen, les cervicals, són les més petites i les que més es mouen, explica Casamitjana. No és estrany, doncs, que sigui una de les parts amb més punts per acabar ressentint-se. Es pot fer molt per prevenir, però. La causa principal del dolor a les cervicals és la postura i la tensió muscular que provoca l'estrès.

L'ordinador i el telèfon

Estar amb el cap abaixat, apujat o de cantó durant molta estona afavoreix el dolor. Dormir amb una postura incòmoda o amb un coixí inadequat pot causar dolor. Però darrere de bona part dels casos hi ha professions que comporten postures perjudicials o moviments repetitius. Per als que treballen davant un ordinador, tenir la pantalla massa alta, massa baixa o de cantó acaba passant factura. Treballar sempre amb el portàtil comporta tenir el cap més baix i també acaba passant factura a les cervicals. Els que parlen molt per telèfon i se'l posen entre el coll i l'espatlla per tenir lliures les mans també sumen punts. Una solució és fer servir audiòfons en comptes de l'auricular del telèfon.

També afecta els que fan moviments repetitius, com per exemple en una cadena de cotxes. O els que han de mirar molta estona cap amunt o cap avall, com ara els que treballen en un laboratori i miren constantment pel microscopi. O els dentistes, que miren tot el dia cap avall, a la boca dels seus pacients, sense poder recolzar-se. Quan es fan aquests tipus de feines es recomana fer estiraments de coll cada hora. Els conductors professionals, camioners o taxistes, poden tenir problemes de cervicals perquè passen moltes hores al volant, mantenen una postura fixa i pateixen contínuament d'estrebades perquè en les maniobres de conducció sovint han de frenar o desaccelerar.

Entre els esportistes, els que més pateixen de cervicals són els saltadors de perxa, perquè quan salten fan una volta sobre el propi cos, i els que fan judo. La tensió provocada per l'estrès també pot afectar les cervicals i provocar dolor.

En principi, si no és que s'hagi provocat una lesió per un esquinç cervical, en la majoria de casos el dolor acabarà desapareixent corregint la situació que el provoca, amb estiraments i antiinflamatoris. Si el dolor persisteix, hi ha marejos, el dolor baixa pel braç o també apareix febre o mal de cap, cal anar al metge per descartar altres causes, com la fibromiàlgia, l'artritis cervical o alguna fractura.

L'edat també hi influeix. "A partir dels 40 anys moltes persones mostren desgast a les cervicals", diu Orozco. "Hi apareix a causa de la degeneració articular. En aquests casos, en moure el cap, la mateixa persona nota un sorollet, com si tingués sorra dins", explica Casamitjana.

Per prevenir el dolor cervical es recomana fer exercici i aprendre a fer servir tècniques de relaxació. Un fisioterapeuta professional pot fer una taula d'exercicis amb estiraments que s'haurien de fer diàriament.

stats