Societat 17/01/2012

Una malaltia venèria activa l'alerta als centres sanitaris de Barcelona

Fins a 72 casos de limfogranuloma diagnosticats durant el 2011 fan que els centres sanitaris augmentin l'atenció sobre els col·lectius de risc. És una malaltia que no havia incidit sobre la població des de la dècada dels 80

Ara
2 min

BarcelonaEncara que el limfogranuloma és una malaltia de fàcil tractament, a quatre dels 72 afectats de l'any passat se'ls va diagnosticar alhora que el VIH, detalla l'informe elaborat conjuntament per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i experts de l'Hospital del Mar, Vall d'Hebron i Clínic, que van detectar el brot el passat setembre. L'ASPB va informar el Departament de Salut i va activar l'alerta, que fixa el protocol en aquest tipus de casos: donar més importància a les unitats de detecció d'aquesta mena de malalties als hospitals, alertar els afectats i fer sessions informatives amb organitzacions no governamentals orientades al col·lectiu homosexual.

Segons un extracte de l'estudi que recull El País d'avui dimarts i que es va publicar a Eurosurveillance, aquest brot es deu a pràctiques de risc entre homes promogudes a través de contactes amb les xarxes socials. Barcelona, que és punt de trobada destacat entre membres del col·lectiu homosexual d'arreu del món, va registrar un 40% d'aquests contagis entre juliol i setembre. El limfogranuloma és una infecció sexual que pot ocasionar úlceres genitals, vòmits, diarrees i, si no es tracta, deformitats externes als genitals.

Segons l'epidemiòloga de l'ASPB, Patrícia Garcia, "és una malaltia freqüent també en grups heterosexuals, sobretot en països tropicals". Tal com ha indicat a El món a RAC1, "si no es caça a temps" por provocar "supuració i bonys" als "genitals o als engonals". Garcia ha aclarit que aquesta malaltia no només es dóna a Barcelona; per exemple, ha dit que "Londres va registrar 500 casos l'any passat". Sobre les causes d'aquest augment, la doctora ha assegurat que són "moltes", però que destaca el fet que "hi hagi la tecnologia per aconseguir cites" i "les pràctiques de risc".

Assegura que no es convertirà en una pandèmia i que el que més importa és "que no es converteixi en una endèmia". És a dir, que no es quedi instal·lada a la societat de forma permanent, per tant, el que ha dit és que cal "trencar la cadena de contagi" per reduir-ne els casos.

stats