DESASTRES NATURALS
Societat 21/11/2011

Les malalties transmeses per l'aigua amenacen el Pakistan

Les inundacions al Pakistan han destruït cultius, recursos naturals i habitatges. Hi ha més de 5 milions d'afectats que s'exposen ara a contraure malalties transmeses per l'aigua, com el còlera i la malària.

Ethel Bonet
3 min
ESTOÏCISME DAVANT L'ADVERSITAT
 Per segon any consecutiu les pluges monsòniques han assolat el Pakistan i l'ajuda humanitària no és suficient.

HYDERABAD (PAKISTAN)Per segon any consecutiu, la fúria del monsó ha deixat un paisatge devastador al Pakistan i ha deslligat una crisi humanitària. Les intenses inundacions dels últims anys al país han posat en risc l'agricultura, la salut humana, els recursos aqüífers i el medi ambient.

La meridional província de Sindh ha estat la regió més afectada per les fortes pluges provocades pel monsó, que han causat més de 200 morts, uns 5,3 milions d'afectats, mig milió de desplaçats i centenars de milers d'habitatges destruïts.

A més, les pluges torrencials que van començar a finals d'agost han destruït 1,7 milions d'hectàrees de cultiu, cosa que ha comportat una pèrdua econòmica de més de 10.000 milions de dòlars, en aquesta regió del sud, majoritàriament agrícola.

Les autoritats civils estan amb l'aigua fins al coll, incapaces de fer front a la crisi humanitària davant l'escassetat de fons per a ajudes. A la lenta resposta internacional s'hi uneix la mala gestió del govern d'Islamabad. Algunes de les organitzacions estrangeres que assisteixen els milions d'afectats per les inundacions adverteixen que s'estan quedant sense fons i corren el risc de tancar els seus projectes i deixar de prestar assistència humanitària.

Vulnerables a les infeccions

Mentre es retarden les ajudes internacionals, desenes de milers de famílies que ho han perdut tot s'acullen sota improvisades lones de plàstic als marges de les carreteres, vies de tren o en qualsevol terreny de terra que no ha estat afectat per les inundacions. La majoria d'aquests desplaçats viuen en condicions d'insalubritat, exposats a contreure malalties causades per l'aigua com la malària, el còlera o la malnutrició. Les dones embarassades i els nens són les persones més vulnerables a aquestes infeccions que podrien ser mortals.

Al costat d'un tram de la carretera que creua el districte de Mirpur Khas, a uns 200 quilòmetres al sud-est de Karachi, un grup de persones assegudes esperen resignades que la terra absorbeixi l'aigua per poder tornar a les seves cases. "Només podem esperar", exclama un ancià. Altres han tingut més sort i han trobat refugi a l'antic mercat de verdures de Hyderabad, transformat ara en un camp de desplaçats . Herba, embarassada des de fa dos mesos, va concebre el sisè fill al campament. "Vam perdre la casa, les terres, tot. No tenim res per viure. Gràcies a Déu tenim un lloc on protegir-nos i menjar per als meus fills", explica la refugiada.

Mentrestant, aquestes famílies de desplaçats hauran de viure durant mesos a la intempèrie o sota una lona de plàstic, envoltats d'aigua contaminada, infestada de mosquits, o amb cadàvers d'animals ofegats. Aquesta mateixa aigua és la que utilitzen les dones per rentar i cuinar, que fa emmalaltir els seus fills. Segons l'Organització Mundial de la Salut, els casos de còlera, malària, d'infeccions agudes respiratòries i parasitosi s'han disparat fins a aconseguir més de mig milió d'afectats per epidèmies o malalties provocades per les inundacions.

Hospitals sota l'aigua

"Aquestes inundacions són pitjors que les de l'any passat, perquè les fortes pluges han fet malbé moltes infraestructures com hospitals, centres de salut i dispensaris de medicaments", adverteix el doctor Soomar Khoso, de l'OMS, abans d'afegir: "L'aigua encara hi serà força temps. Les malalties no dubtaran a aprofitar l'oportunitat". Molts dels centres hospitalaris de Sindh segueixen inundats, cosa que complica encara més l'atenció als malalts. L'hospital de Mirpur Khas va quedar literalment sota l'aigua.

El centre va quedar incomunicat durant dos mesos i es van haver de portar els malalts amb carros i rucs. A la sala de pediatria, desenes de nens raquítics lluiten per sobreviure davant la mirada impotent de les seves mares. "El 30% de les criatures afectades per les inundacions pateixen malnutrició", adverteix una doctora del centre. "Si no reben aviat més ajuda moriran".

stats