SALUT
Societat 25/01/2011

Objectiu: eradicar la malària

Durant dos anys, més de 250 científics de 36 països diferents han estat treballant per establir una agenda de recerca per eradicar aquesta malaltia. Les conclusions d’aquesta agenda, coneguda amb el nom de malERA, s'han publicat en un monogràfic a la revista PloS Medicine

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaL’agenda estableix quines són les necessitats en la investigació, identifica les principals llacunes de coneixement i les eines necessàries per interrompre la transmissió del paràsit que causa la malària.

P er fer això, cal una vacuna que redueixi la transmissió i un fàrmac que tingui efecte profilàctic. “Això serien eines esperançadores”, diu el científic Pedro Alonso, que va presidir el comitè directiu de malERA.

L’eradicació de la malària és un dels desafiaments més grans de la ciència. La malària segueix sent endèmica en 106 països i s’estima que el 2009 va provocar 781.000 morts.

Avui es troba en fase de control, és a dir, que els esforços se centren en reduir la mortalitat i la morbiditat. Encara ha de passar per les fases de preeliminació, eliminació i prevenció perquè es torni a reproduir. Quan això passi a escala global ja podrem parlar d’eradicació. Una paraula que fins ara estava prohibida.

És un objectiu que no s’aconseguirà a curt termini. Hauran de passar de vint a trenta anys però les bases perquè això passi s’han de posar ara. Es calcula que es necessiten 6.000 milions de dòlars anuals per avançar de la fase de control a la de preeliminació i ara només es compta amb un pressupost de 1.200 milions de dòlars anuals. “Lluny del que seria desitjable”, reconeix Alonso, una autoritat en la matèria.

El 1955, l’Organització Mundial de la Salut va proposar un objectiu ambiciós: eradicar la malària. Catorze anys després, va haver d’admetre el seu fracàs. L’objectiu era inabastable amb les eines de les que es disposava llavors. Ara, la comunitat internacional no es pot permetre un nou fracàs.

stats