Societat 25/04/2011

Catalunya patirà manca d'infermeres a partir del 2013

El Col·legi d'Infermeria detalla que els motius són la fuga de professionals a l'estranger i el canvi de plans d'estudi

Acn
2 min

BarcelonaUn total de 733 infermeres van sol·licitar informació per marxar a treballar a l'estranger l'any 2010, segons dades del Col·legi d'Infermeria de Barcelona. És una xifra que suposa un increment del 71% respecte al 2009. A més, durant el primer trimestre del 2011 s'ha produït un augment del 25% d'aquest tipus de consultes respecte al primer trimestre del 2010. El secretari del Col·legi d'Infermeria de Catalunya, Josep París, ha dit a l'ACN que aquest augment ha estat provocat per les mesures del Govern per reduir el dèficit. En el mateix sentit, alerta que en "dos o tres anys" faltaran infermeres a Catalunya per una "fuga de cervells" i pels canvis dels plans d'estudis. Les infermeres estan cada cop més desencantades de la seva professió, explica a l'ACN el secretari del Col·legi d'Infermeria de Barcelona, Josep París. Han de treballar en "situacions límit" i les perspectives no són gaire favorables davant el context de retallades i de crisi econòmica. Tot plegat, fa que augmenti l'interès de les professionals per marxar a treballar a l'estranger. "Les infermeres volen marxar i això posa en risc el sistema", afegeix París.

Josep París assegura que "l'expulsió" que estan patint les infermeres suposarà "efectes gravíssims" per a la sanitat catalana. En aquest sentit, recorda que l'any 2012 gairebé no sortiran noves infermeres pel canvi de diplomatura a grau en els estudis d'aquesta professió. Per tot plegat, albira que l'any 2013 o 2014 faltaran infermeres a Catalunya, i que s'hauran d'anar a buscar a l'estranger.

D'altra banda, les infermeres es troben amb un altra amenaça: els acomiadaments. El sindicat UGT va anunciar que els plans de xoc dels hospitals acabarien amb 7.000 llocs de treball destruïts, "la majoria, infermeres". Josep París prefereix esperar que es presentin els plans de xoc definitius abans de poder valorar l'impacte sobre la infermeria, però admet que és evident que moltes infermeres es veuran afectades, pel gran nombre d'eventualitat que té la professió.

De les 733 infermeres que el 2010 van sol·licitar informació per marxar a l'estranger, 350 es van interessar pel Regne Unit, 127 per països de la Unió Europea, 45 pels Estats Units, 36 per Irlanda i 34 per Itàlia.

Josep París alerta que, davant de la situació actual i de les xifres de sol·licituds, "podriem estar davant de la segona fuga d'infermeres". La primera fuga es va produir entre els anys 2001 i 2007, arran d'uns convenis de contractació –que ara ja no estan actius– amb el sistema de salut del Regne Unit i d'Itàlia. Aquests convenis garantien un contracte laboral fix o temporal, un sou net de 1.400 euros i allotjament gratuït durant les primeres setmanes.

stats