Un manter detingut acaba tancat al CIE

La Guàrdia Urbana va comprovar que tenia una ordre de prohibició d'entrada al país i el va portar a Estrangeria

Issa Seye, un senegalès que es dedica a la venda de productes del 'top manta', està tancat al polèmic Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca des del diumenge 24 de juliol esperant l'expulsió al seu país. Així  ho ha denunciat en un comunicat SOS Racisme i, també, el setmanari 'La Directa' s'ha fet ressò del fet que la Guàrdia Urbana el detingués dssabte en un operatiu contra la venda ambulant a l'estació de metro de Drassanes. Segons han explicat a l'ARA fonts de la policia local, quan se'l va identificar es va comprovar que tenia una ordre de prohibició d'entrada al país vigent des de la tardor i que, per això, se'l va portar a Estrangeria.

SOS Racisme ha parlat amb ell, que ha explicat que a l'interior del CIE hi ha actualment –i tot i l'ordre de cessament d'activitat dictada per l'Ajuntament–  vuit persones tancades. L'entitat explica en un comunicat que Seye ja va ser detingut per la Policia Nacional fa uns mesos i que va patir una expulsió exprés però va poder tornar. En conversa telefònica amb 'La Directa', el manter denuncia les "condicions lamentables" en què es troba tancat al CIE i demana o sortir-ne o que se'l retorni ja al seu país, però que no se'l tingui tancat durant dos mesos.

SOS Racisme recull en el seu comunicat la història de Seye. Asseguren que fan el seguiment de cinc denúncies interposades contra el senegalès i que, d'aquestes, ha resultat absolt de dues en comprovar-se que eren falses i les altres tres s'han arxivat. Asseguren que el 2012 va ser atropellat per un agent de la Guàrdia Urbana, que li va trencar la cama, cosa que va donar lloc a un llarg procés judicial. El jutjat d'instrucció i l'Audiència Provincial van desestimar la responsabilitat de l'agent en l’agressió, i fa uns mesos, el jutjat Contenciós Administratiu també va desestimar la responsabilitat subsidiària de l'Ajuntament.

Ara SOS Racisme, que remarca aquesta persecució contra el manter, denuncia que el "CIE de Barcelona i els venedors del 'top manta' es troben de nou". L'anunci de l'equip d'Ada Colau de tancar aquestes instal·lacions va topar amb el rebuig del jutge a permetre l'entrada dels tècnics municipals a les instal·lacions per comprovar si tornaven a estar en marxa. L'Ajuntament va donar per confirmat –com avala, ara, el testimoni de Seye– que el CIE tornava a estar operatiu i diu que està avalat per demanar-ne el precintament. El xoc entre consistori i Estat continua.