MEDI AMBIENT
Societat 07/10/2017

Un mar de brossa: més plàstics que peixos

Associacions ecologistes, cíviques i esportives, com Rezero i Lendi denuncien l’elevat volum d’escombraries que hi ha al mar

L.b.
2 min
Alguns dels participants en la recollida d’escombraries ahir a la platja de la Mar Bella de Barcelona.

BarcelonaUn volum de 270 litres de tovalloletes d’un sol ús. 21.000 burilles de cigarret. I 83 quilos de plàstic i llaunes. Aquesta és la quantitat de residus recollida ahir en només un tram de la platja de la Mar Bella de Barcelona. Associacions ecologistes, cíviques i esportives, com Rezero i Lendi, es van unir ahir en una acció lúdica per denunciar l’elevat volum d’escombraries que hi ha al mar i demanar solucions efectives per combatre aquest problema. El centenar de participants es van dividir en tres grups per recollir residus sota el mar, a la superfície de l’aigua i a la sorra.

Les entitats ecologistes denuncien que el mar s’està convertint en un gran abocador d’escombraries. Es calcula que cada any, arreu del món, uns 6,4 milions de tones d’escombraries acaben en mars i oceans. Si seguim a aquest ritme, les prediccions apunten que el 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans, ja que el 85% dels residus que arriben al mar són plàstics i, d’aquests, gairebé un 50% són envasos de begudes i bosses. El plàstic no és l’únic problema. Es consumeixen més de 100 tovalloletes humides per habitant a l’any. A més, suposen un cost econòmic de 150.000 euros anuals en els sistemes de sanejament de les ciutats amb més de 200.000 habitants, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, ja que molta gent les llença pel vàter i no al contenidor, i col·lapsen canonades.

Els voluntaris que ahir van participar en la recollida de brossa també van trobar un elevant nombre de burilles de cigarrets. Miquel Garau, fundador del moviment No Más Colillas en el Suelo, recorda que les burilles contenen substàncies tòxiques. Per a ell, la solució és fàcil: que els fumadors portin un cendrer portàtil. “Així com els amos de gossos porten bosses per recollir els excrements, els fumadors haurien de portar sempre un cendrer a sobre”, diu. Entre altres mesures, també proposen que els fabricants redissenyin els productes per fer-los més duradors, que hi hagi més incentius per ampliar l’oferta de productes lliures d’embolcalls innecessaris i implantar el sistema de retorn d’envasos.

stats