SOCIETAT
Societat 10/04/2012

Un 68% dels veïns de Rasquera voten en el referèndum per la plantació de marihuana

L'Ajuntament necessita un 75% de vots favorables per superar el referèndum vinculant d'aquest dimarts. Si no, l'equip de govern en bloc dimitirà

Maria Ortega
3 min
Els veïns de Rasquera voten des de les nou del matí d'aquest dimarts si volen la plantació de marihuana al poble   / ACN

RasqueraUn 68% dels veïns de Rasquera que eren al cens han votat en la consulta sobre la plantació de marihuana al poble, segons les dades comunicades per l'Ajuntament després del recompte, poc després de les 10 de la nit d'aquest dimarts. A les 5 de la tarda, 444 veïns, el 55% del cens, havien dipositat el seu vot a les urnes.

La polèmica autorització d'una plantació de marihuana en terrenys del municipi s'ha enfrontat a l'opinió popular en un referèndum vinculant. Si el 'sí' aconsegueix més del 75% dels vots, el consistori continuarà impulsant la iniciativa, que forma part del pla anticrisi aprovat en el plenari extraordinari de finals de febrer. Si finalment els veïns no avalen amb prou força la plantació, l'equip de govern, més enllà de desistir en el projecte, ja ha anunciat que dimitirà en bloc.

Fins a 815 veïns –tots els majors d'edat– estan cridats a les urnes, que s'han instal·lat al centre cívic i estaran obertes fins a les nou del vespre. Els veïns, que han començat a votar a les nou del matí, han de respondre a la pregunta següent: "¿Està d'acord amb el desenvolupament del pla anticrisi 2012?".

Els primers que han dipositat el seu vot a l'urna han sigut gent gran i veïns estrangers empadronats al poble. La votació ha aixecat una gran expectació mediàtica, i fins i tot un mitjà francès i un altre de coreà s'han desplaçat al poble de la Ribera d'Ebre per seguir la votació 'in situ'.

La plantació de la discòrdia és una iniciativa privada que impulsa l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) i que, segons els càlculs municipals, reportarà a la població fins a 1,3 milions d'euros en dos anys –provinents de les quotes dels socis– en concepte de lloguer dels terrenys. El projecte també generarà una quarantena de llocs de treball. Una injecció econòmica que, segons l'alcalde del municipi, Bernat Pellisa, és l'"única" solució que han trobat per redreçar la situació econòmica de la població, una de les més endeutades del país.

En vista de la polèmica suscitada pel pla, però, l'alcalde va optar per convocar el referèndum d'aval, tal com demanava CiU des de l'oposició. Pellisa, que es va donar de baixa d'ERC per no polititzar la iniciativa, té clar que aconseguir el 75% de suports és "factible" i que el projecte "no vulnera" la legalitat. La fiscalia de Tarragona, que va obrir diligències informatives en el moment de l'aprovació del pla –també ho estudia Antidroga–, continua investigant el cas. El fiscal, Xavier Jou, ja ha advertit que la plantació haurà de tenir l'aval de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Àgora cannàbica de preparació

En tot cas, la primera complicitat que s'haurà de guanyar la iniciativa per continuar endavant és la dels rasquerans, que avui, durant dotze hores, podran posicionar-s'hi a favor o en contra. Per començar a aplanar el camí, l'Ajuntament ja va convocar, a porta tancada, una àgora cannàbica per resoldre els dubtes relacionats amb la plantació, que ocuparà una extensió de set hectàrees, i estarà protegida per dos hivernacles amb seguretat privada i videovigilància.

Un dels punts més calents del procés es va viure a finals de març, quan els Mossos d'Esquadra van precintar el recinte de l'associació barcelonina, van detenir una de les encarregades i van imputar quatre membres més per un presumpte delicte de tràfic de drogues. De moment, la repercussió mediàtica de la plantació ja ha generat, segons l'alcalde, un impacte econòmic de prop de dos milions i mig d'euros, i l'Ajuntament ha optat per registrar la marca Rasquera.

CiU acusa l'equip de govern d'inflar el cens

En les últimes hores, CiU ha acusat el govern municipal d'engreixar el cens electoral. En una carta enviada als veïns del poble, la federació acusa l'equip de govern d'aprofitar la seva majoria absoluta per incrementar el padró municipal durant les últimes setmanes "amb un interès partidista". Segons CiU, en les passades eleccions generals el cens electoral va ser de 636 persones, en les municipals de 2011 de 670 electors i en les autonòmiques de 2010 el cens havia ascendit a 665 persones, mentre que ara el nombre de persones que podran anar a votar s'eleva a 804. CiU ha detectat les últimes setmanes "nous empadronaments de l'entorn" de l'associació ABCDA, impulsora de les plantacions de marihuana, i de l'equip de govern.

stats