Societat 03/03/2016

Els Maristes aproven un decàleg per millorar la resposta davant d'abusos sexuals

Avançar en l'aplicació dels protocols propis, cicles de conferències amb famílies i sessions específiques amb infants, entre els compromisos

Acn
2 min
L’escàndol ja suma 27 denúncies contra sis professors i un monitor.

BarcelonaUn equip de coordinació de centres maristes de Catalunya, França, Grècia i Hongria ha aprovat un llistat de 10 compromisos per millorar la resposta davant d'abusos sexuals. En aquest document, que s'ha tancat aquest dijous en una trobada celebrada a Barcelona, els Maristes es comprometen a "continuar avançant" en l'aplicació dels "protocols propis" davant qualsevol tipus d'abús als infants; impulsar conferències obertes a les famílies i sessions específiques de treball amb els infants sobre abusos, o reforçar canals per facilitar la denúncia com un web o una adreça electrònica que als centres de Catalunya fa anys que estan habilitats.

Aquest decàleg implica la "revisió i millora constants de les normes, mesures i accions" tant en els centres educatius com en l'àmbit de les famílies, i s'aprova després de la polèmica que envolta aquests centres per les denúncies presentades contra diversos professors i exprofessors acusats de cometre abusos sexuals a alumnes.

Els Maristes es comprometen a "continuar avançant en l'aplicació i en el desenvolupament dels protocols propis davant qualsevol tipus d'abús als infants" i difondre a tots els centres la campanya "Trenca el silenci", que té com a objectiu "prevenir i actuar davant dels abusos sexuals" i que fa temps que està en marxa. També es proposen impulsar cicles de conferències "oberts a les famílies, la comunitat educativa i a la societat en general per generar cultura sobre la prevenció i l'acció en matèria d'abusos sexuals", així com sessions específiques de treball amb infants i joves, amb "espais per treballar la prevenció on ells siguin els protagonistes".

També garanteixen "eines didàctiques per treballar la prevenció" a l'escola i a la família, i una "actitud activa d'escolta" amb canals per facilitar la comunicació i la denúncia a través d'una pàgina web (maristes.15@maristes.org), que en el cas dels centres de Catalunya ja estan en funcionament des de fa anys. Això coincideix amb el comunicat de les Ampes dels Maristes de Catalunya, que han demanat a les víctimes no facin servir la premsa.

El llistat de 10 compromisos aprovat també inclou assegurar un treball conjunt entre família i escola en l'àmbit de la prevenció, informant les famílies sobre les accions que s'emprenen i oferint "canals actius de participació amb una clara voluntat de transparència".

A més, el decàleg també recorda que els centres maristes impulsen cada 20 de novembre una Jornada Internacional sobre els Drets dels Infants i que l'equip directiu de cada centre "assumeix la responsabilitat de difondre entre tota la comunitat educativa i amb total transparència totes les accions que es portin a terme en el marc de la defensa dels drets dels infants".

Els Maristes també es comprometen a prioritzar "l'acollida a les víctimes d'abusos sexuals" i donar-los "el suport necessari en la seva realitat concreta"; promoure la "participació activa" dels alumnes en la vida dels centres i intensificar les relacions amb "institucions de proximitat i internacionals per assegurar la unitat d'acció i garantir ponts de comunicació entre totes les parts implicades per tal de potenciar la prevenció i el treball en xarxa".

stats