Cossos de seguretat
Societat 10/10/2022

Marlaska promet més policies nacionals a Catalunya, que ja en té 500 més que fa quatre anys

El ministre elogia la tasca dels Mossos d'Esquadra i la seva "magnífica col·laboració" amb els agents espanyols

3 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, saludant al cap dels Mossos, Josep Maria Estela

BarcelonaAra mateix hi ha 3.500 agents de la Policia Nacional repartits per Catalunya, i per al govern espanyol són pocs. La Moncloa considera que falten policies. I això que d'agents dels Mossos d'Esquadra ja n'hi ha gairebé 18.000, i fa poc el departament d'Interior va aconseguir pujar el sostre d'efectius fins als 22.000. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha promès aquest dilluns a Barcelona que augmentarà el nombre de policies nacionals a Catalunya l'any 2023, i això que, segons ha explicat, ja n'hi ha 500 més que fa quatre anys. "Volem continuar invertint en un valor únic tan important com és la seguretat de tots", ha dit Marlaska, que ha afegit que la Policia Nacional té "un notable prestigi" a Catalunya. No ha precisat quants efectius més vindran, però estaran entre les 2.200 places que el ministeri ha obert a tot l'Estat.

Encara que pugui semblar contradictori amb la promesa de més efectius, Marlaska no ha estalviat elogis als Mossos d'Esquadra, i ho ha fet el Dia de la Policia Nacional, en la celebració dels Àngels Custodis, els patrons del cos. Escenificant l'estratègia del ministeri de donar per enterrades les tibantors entre cossos policials, el ministre ha expressat "l'agraïment específic" a la policia catalana i ha lloat la "magnífica col·laboració" que mantenen amb la Policia Nacional. El cap superior d'aquest cos espanyol a Catalunya, Luis Fernando Pascual, s'ha afegit a les lloances i ha destacat la "professionalitat i la modernitat" dels Mossos. Tot plegat, decorat amb unes frases en català del mateix Pascual, un "bon dia" de Marlaska i El cant dels ocells de Pau Casals interpretat per un violoncel. Per acabar, una mica de cava empordanès i Vichy Catalan.

"Sense la cooperació entre els Mossos i la Policia Nacional no estaríem tan segurs", ha afegit Marlaska, reprenent el fil de Pascual, que havia agraït a Josep Maria Estela, actual cap de la policia catalana, que s'hagi convertit en un interlocutor de confiança. De fet, uns quants comandaments dels Mossos han estat condecorats –també ho ha estat l'exdelegada del govern espanyol, la socialista Teresa Cunillera–. La normalitat, però, encara no és plena. Ho demostra que ni el president, Pere Aragonès, ni el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, hagin assistit a l'acte. Sí que hi eren Estela i el seu número dos, el comissari Eduard Sallent, que ha preferit mantenir-se en un discret segon pla i amb prou feines se l'ha pogut captar al costat d'Estela. La relació entre els dos comandaments policials és complicada, fet que ha generat una crisi interna al cos.

'El cant dels ocells' a l'acte de la Policia Nacional

L'únic càrrec polític dels Mossos que ha anat a l'acte ha sigut Pere Ferrer, director general de la policia. Era a la primera fila del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, una bancada que tenia una representació més aviat minsa, fins i tot per part del PSC: hi havia el líder de Cs, Carlos Carrizosa; la dirigent del PP a Catalunya María de los Llanos de Luna; el mateix Ferrer; dos o tres seients buits, i el diputat del PSC Mario García.

De fet, molts seients de les primeres files estaven buits. Per contra, les altres estaven plenes a vessar d'uniformats, tots junts dins l'auditori construït el 2004 amb motiu del Fòrum de les Cultures. Arquitectura moderna en un acte en què han perviscut vells costums com el d'aixecar-se quan entra la bandera espanyola, quadrar-se quan passa el superior o homenatjar els caiguts. Un protocol estrictíssim que ha inclòs per part de Marlaska, al final del seu discurs, fer alçar tots els presents perquè repetissin després d'ell: "Viva España, viva el rey y viva la Guardia Civil". La cerimònia de l'acte només s'ha trencat quan Marlaska ha vist com, durant les salutacions, se li enganxava al peu una cinta blanca i no se'n sortia per desempallegar-se'n.

Acte de la Policia Nacional a Barcelona.
stats