L'últim problema per anar a Mart: els cors dels astronautes es tornen rodons en l'espai

El canvi que experimenta l'òrgan pot comportar problemes cardíacs

Un estudi realitzat en 12 astronautes mostra que el cor es torna més esfèric quan està exposat a llargs períodes de microgravetat a l'espai, un canvi que podria portar a problemes cardíacs, segons els resultats d'un treball presentat a la 63 Sessió Científica Anual del Col·legi Americà de Cardiologia. Amb implicacions per a una eventual missió tripulada a Mart, els resultats d'aquest treball representen un pas important cap a la comprensió de com un vol espacial de 18 mesos o més pot afectar la salut del cor dels astronautes.

"El cor no treballa tan dur en l'espai, i això pot causar una pèrdua de massa muscular", explica l'autor principal d'aquesta investigació, James Thomas, president d'imatge cardiovascular i científic líder d'ultrasons a la NASA. "Això pot tenir conseqüències greus en tornar a la Terra, així que estem investigant si es poden prendre mesures per evitar o contrarestar aquesta pèrdua", afegeix.

Els científics diuen que el coneixement de la quantitat i tipus d'exercici que els astronautes han de realitzar per mantenir el cor sa serà molt important a l'hora de garantir la seva seguretat en un vol llarg com el d'una missió a Mart. Thomas afegeix que els règims d'exercici desenvolupats per als astronautes també podrien utilitzar-se per ajudar a mantenir la salut del cor de totes aquelles persones a la Terra que tenen limitacions físiques greus, com la gent que ha de romandre en repòs prolongat al llit o en règim d'insuficiència cardíaca.

El cor a l'espai s'arrodoneix un 9,4 per cent. Amb tot, la forma més esfèrica del cor dels astronautes sembla ser temporal, i el cor torna al seu estat allargat normal poc després del tornar a la Terra. Aquesta forma més esfèrica pot significar que el cor està funcionant amb menys eficiència, encara que es desconeixen els efectes a llarg termini del canvi de forma.

Se sap que els vols espacials causen una varietat d'efectes cardíacs, de manera que, de tornada a la Terra, els astronautes habitualment se senten marejats o es desmaien per una condició coneguda com a hipotensió ortostàtica, en la qual el cos experimenta una caiguda brusca de la pressió arterial en posar-se dret. També s'han observat arítmies durant els viatges espacials.

Més continguts de