Societat 17/07/2011

La marxa cap al color continua

Eugènia Sendra
2 min
01. Un model de Josep Abril desfila pel claustre de la Universitat de Barcelona. 02. El blanc és el protagonista de la nova col·lecció de Celia Vela.

Si bé les tendències de moda les marquen les passarel·les internacionals, les propostes dels dissenyadors independents de la passarel·la del 080, que es va fer a la Universitat de Barcelona i va durar fins divendres, apunten algunes de les constants de la temporada que ve.

El color no desapareix: Josep Abril aposta per tons rosats i liles; Jan Iu Més ha triat una paleta de terrosos i ha inclòs pinzellades de groc llimona a la col·lecció; Toni Francesc inclou el vermell coral (que es perfila com un dels predilectes de la temporada) i Míriam Ponsa ha fet un dels seus treballs més coloristes, segons l'editor de moda Jaume Vidiella. La tendència del full color que predomina aquesta temporada continuarà el 2012, apunta l'editor i ho corroboren les col·leccions d'estiu que s'han presentat a Nova York i Londres, París i Milà. És un element que "transmet optimisme, i després de la foscor ve de gust alegria", diu Vidiella.

La textura és una altra de les protagonistes; fa de contrapunt a la simplicitat aparent de les peces i els dóna volum. Karlotalaspalas (guanyadora del premi a la millor col·lecció masculina del 080) ha introduït el lli i el cotó en un treball eteri, inspirat en els drapejats del Cristo Velato de Sanmartino, a Nàpols. I Celia Vela superposa blancs i materials diferents per crear una musa a cavall dels anys cinquanta i els vuitanta. Els estampats tampoc desapareixen i "es porten combinats", indica Lluís Rueda, de Paco Rueda, igual que els metalls que són "un bon clàssic per a la nit".

Venç l'eclecticisme

Es perfilen tres tendències com a majoritàries a l'estiu del 2012. El futurisme primitiu aposta pel minimalisme i incorpora el detalls naturals i ètnics a la moda, expliquen Isabel Mesa, mànager a Espanya de WGSN, i l'analista Paula Fajardo. El cinemàtic beu de la nostàlgia i proposa una evolució del vintage : faldilles amb obertures, esquenes amb grans escots, estampats kitsch i looks esportius amb un aire decadent. Jaquetes amb mànigues de textura diferent o estampat i colors artificials dels noranta defineixen la tendència g eneració jpeg .

stats