Ciència
Societat 02/12/2010

La massa estel·lar de l'univers pot ser el triple del que es creia

El nombre d'estrelles a l'univers pot ser el triple del que es pensava. Una investigació ha comptat les estrelles dèbils a vuit galàxies properes

Marta Bausells
1 min
Fotografia d'un grup de galàxies feta pel telescopi Hubble el 2006, on es veu una galàxia elíptica brillant

BarcelonaEls astrònoms que han examinat vuit galàxies relativament properes hi han trobat proves d'una abundància molt alta d'estrelles dèbils, de massa molt baixa i poca lluminositat, com informa Science News.

La distribució inicial de massa, o el càlcul de quantes estrelles hi ha de cada massa, normalment determina que hi ha moltes més estrelles d'aquest tipus, de massa petita, ja que és més fàcil que es formin. Ara han descobert que a aquestes vuit galàxies estudiades, de tipus el·líptic i formades anteriorment a la nostra, hi ha moltes més estrelles de massa petita que a la Via Làctia, aproximadament deu vegades més. Partint d'aquestes dades, i suposant que totes les galàxies de tipus el·líptic es comporten igual, han extrapolat que, per la proporció d'aquestes respecte del total de galàxies, hi deu haver un nombre d'estrelles tres vegades més gran del que es pensava fins ara.

Això podria tenir efectes sobre com s'entén que es van formar i han anat creixent les galàxies. Una abundància tan gran d'estrelles podria fer reescriure la història del principi del cosmos, potser doblant estimacions de la massa total d'estrelles a moltes de les primeres galàxies de l'univers. Si fos així, aquelles galàxies primerenques haurien forjat estrelles més de pressa del que es creia.

stats