Societat 10/08/2011

La maternitat dels dinosaures

M. L. Ferrado
1 min
La maternitat dels dinosaures

Els paleontòlegs de l'ICP estan analitzant el niu més gran de dinosaures d'Europa, trobat a Coll de Nargó, al Prepirineu. Són 28 ous d'una única posta, que ha quedat intacta i permetrà reconstruir com actuaven les mares dinosaures a l'hora de dipositar i protegir la seva descendència. "N'havíem trobat d'altres, però cap niu complet tan gran. Es creu que per la seva geografia era un bon lloc per a la posta", explica Galobart. En aquells temps, a Coll de Nargó hi havia una platja. Era una zona de barreres, "fet que els protegia dels carnívors", i amb bons sediments per enterrar els ous.

Per fer la posta, primer feien un forat a terra. A continuació, posaven els ous i, amb les potes de darrere, els enterraven perquè quedessin ben amagats. Curiosament, en aquests jaciments no s'han trobat ni ossos ni petjades. "Creiem que per criar els dinosaures preferien unes zones a unes altres", explica l'investigador.

Buscant l'embrió perdut

Els ous son de titanosauri saurisqui. A l'ICP s'ha començat a analitzar la composició dels sediments i la seva closca, i s'ha intentat veure'n l'interior amb un TAC de la Mútua de Terrassa, el mateix que es fa servir per fer proves a persones. Però no és suficient i ara l'ICP espera l'arribada d'un altre TAC més potent. I és que els ous encara poden amagar sorpreses. "Seria fantàstic trobar-hi un embrió", diu Galobart. Mai n'han trobat cap. El niu el van poder localitzar l'any 2005 gràcies a un dels membres del grup ADAU, els Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell, en Josep Peralba.

stats