Societat 24/08/2011

Els Mossos d'Esquadra eviten quatre casaments forçats a Girona

Dues germanes van arribar a fugir de casa per evitar la celebració del matrimoni

Acn
1 min

GironaEls Mossos d'Esquadra han intervingut per evitar quatre matrimonis forçats a les comarques gironines aquest 2011. Els pares de les noies havien concertat el casament de les filles en contra de la seva voluntat. Dues germanes, una de les quals tot just era una nena, van fugir de casa per evitar que el matrimoni se celebrés.

La cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà dels mossos, Rosa Negre, concreta que la tasca feta en els últims anys ha permès "fer aflorar la xifra negra d'aquesta realitat". Malauradament, no hi ha cap article del Codi Penal que castigui explícitament el matrimoni forçat i, a l'hora de denunciar-lo, s'ha d'anar per vies com les amenaces, les coaccions o fins i tot l'agressió sexual.

A les comarques gironines, entre els col·lectius immigrants en què s'han detectat casos d'enllaços forçats hi ha els magrebins, els subsaharians, els indis i els paquistanesos. La cap dels Mossos també indica que, tot i que aquests enllaços es fan segons el ritu de cada comunitat, "i que molts no tenen validesa legal aquí, això no vol dir que les víctimes no continuïn sent vulnerables, sobretot si són menors".

De totes maneres, però, els matrimonis concertats no són exclusius del fet migratori. "A Catalunya, per exemple, sabem que la comunitat gitana fa temps que va incorporar aquesta pràctica i, en alguns casos, encara la continua aplicant", indica Rosa Negre.

stats