COPAGAMENT FARMACÈUTIC
Societat 27/06/2012

Sanitat es nega a facilitar la llista de medicaments exclosos a les comunitats autònomes

El conseller Boi Ruiz es queixa que el ministeri de Sanitat no permet accedir als productes exactes que queden fora per poder fer les al·legacions

Joan Rusiñol
1 min

MadridDurant la reunió del consell interterritorial de salut s'ha acordat un llistat de 423 medicaments, segons ha dit la consellera andalusa, que deixaran d'estar finançats pel sistema públic de salut, el que vol dir que el ciutadà haurà d'assumir-ne tot el cost. Entre aquests fàrmacs hi ha xarops contra la tos, contra els refredats, contra la migranya, laxants o antidiarreics.

Amb aquesta mesura, el govern espanyol espera estalviar fins a 440 milions d'euros.

No obstant, el ministeri de Sanitat s'ha negat a facilitar la llista de les marques que en queden excloses, segons ha denunciat el conseller de Salut català. Boi Ruiz ha explicat que la ministra Ana Mato els ha dit que es tracta d'una "llista tancada" i que ara el departament els haurà de "deduir" partir dels grups terapèutics que s'especifiquen al document. A partir d'aquí, la Generalitat farà les "al·legacions" que cregui oportunes. Per Boi Ruiz, s'han d'excloure medicaments però sempre amb criteris de "cost-efectivitat i clínics".

La consellera de Salut d'Andalusia, Maria Jesús Montero, ha alertat, però, que això pot provocar un augment de preus dels medicaments no finançats i un efecte desplaçament cap a altres més cars. Montero ha afegit que les comunitats autònomes no podran pagar de la seva butxaca els medicaments que quedin fora del catàleg públic.

Segons Montero, totes aquestes mesures van encaminades a "desmantellar el sistema públic de salut" i a "canviar el model".

stats